Advent

2021.12.02. 12:48

Ezért nincs idén óriáskerék a debreceni főtéren

Lecsukta szemét a Debrecen Eye.

Fotó: Napló-archív

Fotó: Kiss Annamarie

Az elmúlt évek karácsonyi vásárainak slágere vitathatatlanul az óriáskerék volt, idén viszont sokak meglepetésére a Kossuth téren nélküle rendezik az adventi forgatagot. A Debrecen Eye névre keresztelt óriáskereket először 2017-ben állították fel a főtéren. Egy évvel később, 2018-ban a 33 méter átmérőjű szerkezetet egy 45 méteres monstrum váltotta fel, és eredetileg január 6-ig, vízkeresztig maradt volna a városban. Akkora sikere volt azonban, hogy végül 2019 március 3-ig használhatták a helyiek és a turisták. Összesen mintegy 49 ezren váltottak jegyet, hogy a magasból gyönyörködhessenek Debrecen panorámájában. És úgy tűnik, hogy egyelőre a 2019-es adventi vásár volt az utolsó, amikor az óriáskerék a városba érkezett, tavaly decemberben ugyanis a koronavírus-járvány miatt országszerte minden ünnepi esemény, rendezvény elmaradt.

Fotó: Napló-archív

Idén a vásárt ugyan – most kirakodóvásár néven – ismét megrendezik, Debrecen „szemét” azonban hiába keressük.

Hogy mi ennek az oka, arról a polgármesteri hivatal sajtóosztályát kérdeztük. Válaszukban azt írták: az önkormányzat és a rendezvényszervező minden évben megvizsgálja az adventi időszakban a belvárosba tervezett programok megvalósításának lehetőségeit.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője így nyilatkozott:

– Az óriáskerék valóban nagyon népszerű volt az érdeklődők körében, azonban az elmúlt évek során már számos nyári és téli eseményen is megjelent. Idén szerettük volna valamilyen újdonsággal meglepni a közönséget, amit a járványhelyzetre való tekintettel is biztonságosan igénybe vehetnek. A Nagytemplom előtt elhelyezett 750 négyzetméteres jégpálya a 120 méteres jégfolyosóval, úgy gondoljuk, egyaránt örömet szerez majd a kicsiknek és a nagyoknak.

Hangsúlyozták: a Kelet-Magyarországon egyedülálló szórakozási lehetőség fogadtatása és az első napokban tapasztalt kihasználtság alapján bíznak abban, hogy ez az újítás, az óriáskerékhez hasonlóan, elnyeri majd a debreceniek tetszését – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában.

Takács Tibor

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/csodalja-meg-debrecen-adventi-fenyeit-fotok-5878022/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fellobbant-az-elso-gyertya-egnek-az-adventi-fenyek-debrecenben-5872961/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában