a szakember tanácsai

2021.10.19. 18:32

Milyen legyen az első autónk?

Használt vagy új gépjármű mellett döntsünk? A gépjármű­vezető-szak­oktató eligazít.

20190722 Szombathely Doncsecz Boján első útjára indul oktatójával, Bedics Balázzsal. A KRESZ-vizsgát elsőre sikeresen letette, a tanévben már másra koncentrálna fotó:Szendi Péter szp Vas Népe

Fotó: illusztráció / MW-archív

A friss jogosítvánnyal rendelkezők álma, hogy végre saját autójukat vezessék, de vajon mit vegyünk első autónak? – vetődik fel a kérdés. Az első, ami eszünkbe jut, az az, hogy használt vagy új gépjárművet vásároljunk-e, egyáltalán hány évre gondolkodjunk előre, mi lehet számunkra az ideális választás – ezekre kerestük együtt a választ Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktatóval.

Elöljáróban megjegyezte: mindig a kisebb autókat ajánlja. – Bármennyire is magabiztos egy újdonsült sofőr, akkor sem szabad elfelejtenie, hogy nem rendelkezik több évtizedes rutinnal.

Éppen ezért tartom fontosnak, hogy olyan gépjármű mellett döntsön az illető, amivel kényelmesen, biztonságosan tud parkolni, egyéb manővereket végrehajtani.

Csak akkor válasszunk nagy méretű autót, ha valóban szükségünk van rá, illetve tisztában vagyunk vele, milyen procedúrával jár (nagyobb parkolóhely stb.). Mindezeken túl inkább egy szívómotoros négykerekű mellett döntenék a vevő helyében, annak ellenére is, hogy köztudott: egyre kevesebb új autóhoz választható benzines szívómotor kézi sebességváltóval – részletezte a Naplónak nyilatkozva, azzal együtt: inkább használt autók között keresgélne, ugyanis meggyőződése, hogy nagyon jó állapotú, másodkézből való kocsikkal lehet találkozni a piacon.

Hajdu Kristóf leszögezte: ha használt négykerekűben gondolkodunk, akkor ne a kilométerórára fókuszáljunk, sokkal inkább az állapotot vegyük figyelembe. Állítja: attól, hogy egy autó „sokat ment”, még köthetünk jó üzletet. Emellett felhívja a figyelmünket arra: a céges autókat inkább kerüljük, ugyanis azoknak voltaképpen nincs kimondottan gazdája: egy alkalmazott (használója) nem úgy fog vele bánni, mintha a sajátja lenne.

Formáljuk saját ízlésünkre!

– Természetesen, ha megengedhetjük magunknak, akkor tegyünk szert egy vadonatúj kocsira, ugyanis akkor saját ízlésünkre formálhatjuk. Továbbá kicsit sem kell amiatt aggódnunk, hogy az előző gazdája mennyire volt vele kíméletes, illetve ott a garancia, amely mindig pozitívum – mondta.

– Ne a teljesítményre menjünk, fölösleges túl erős járgányról álmodozni. Arról nem is beszélve, milyen költségesek: drágább fenntartás, magasabb fogyasztás.

Az idővel ne spóroljunk, legyünk alaposak: ha nem azonnal van szükségünk rá, akkor járjuk körbe a piacot.

Már az első szemle után ajánlott a jármű múltjának a lekérdezése, valamint a vásárlás előtt mindenképpen javasolt egy szervizes átvizsgálás, hogy az esetleges aktuális hibákra fény derüljön – fűzte hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában