látványtervekkel

2021.10.14. 17:49

Megújul a Csapókerti Közösségi Ház

Hamarosan munkások veszik birtokba a Csapókerti Művelődési Házat, hogy teljeskörűen felújítsák – erről, és a beruházás részleteiről beszélt Papp László polgármester csütörtökön délután a helyszínen a házban működő egyesületek képviselőinek.

Fotó: Czinege Melinda

A látványterveket is bemutatta. Ahogy Szilágyi Edina önkormányzati képviselő elmondta, egy modern, vagány, fiatalos, minden igényt kielégítő épületet kapnak vissza a használói. Mérföldkőnek nevezte a „Csapókert lelkét jelentő” ház régóta várt felújítását a városrész életében.

A polgármester felidézte, hogy korábban már volt folyamatban egy közbeszerzési eljárás a felújításra, az azonban kizárólag energetikai beruházás lett volna, a belső tér megújítására nem adott lehetőséget. Ezért leállították, kérték a forrás átcsoportosítását, most pedig egy teljeskörű, külső-belső modernizálást végezhetnek el. Megjegyezte, a ház 1962-ben épült, és húsz éve csak kisebb foltozgatásokat tettek rajta. Jelenlegi energetikai paraméterei nem érik el a „korszerűt megközelítő” besorolást sem.

Mint ismertette, a beruházás három elemből áll. Az energetikai megújítás során nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtést, szellőztetést, világítást, fal- és tetőszigetelést, napelemeket telepítenek. A Városi Szociális Szolgálat itt működő egységének elektromos és gépészeti rendszere, belső burkolatai is megújulnak, továbbá eszközbeszerzéssel teszik komfortosabbá tevékenységét. Harmadikként egy átfogó belső felújítás is megtörténik festéssel, burkolatcserével, amellett többek közt kialakítják a Debreceniek Házát és kibővítik az előteret annyira, hogy az alkalmas lesz kisebb rendezvények megtartására. Könyvtár funkciót is kap az épület, hogy a ház még több érdeklődőt vonzzon, az emeleten pedig térelválasztó elemeket építenek be, hogy minél több szervezet tudjon ott tevékenykedni. Megújul a színházterem padlózata és színpada is, rendbe teszik az épület bejárati lépcsőjét és az előtte lévő teret. A polgármester hangsúlyozta: a most működő szervezetek valamennyien visszaköltözhetnek majd a házba. A munkálatok idejére a Borsos-villában, a Méliusz Központ csapókerti könyvtárában, illetve a Főnix Néptáncegyüttes a Főnix Csarnok egyik termében kap majd helyet.

– Most a közbeszerzési eljárás értékelése zajlik, érkezett ajánlat a megfelelő áron, a forrás rendelkezésre áll. Nyolc hónap van a kivitelezésre. Bízom abban, hogy legkésőbb november első felében a szerződést alá tudjuk írni, azt követően megkezdődhetnek a munkálatok, és jövő nyáron visszaadhatjuk a megújult épületet a csapókertieknek – mondta Papp László.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában