Sakkfeladvány

2021.10.01. 19:04

Lekötötték a lovad, mit lépsz ezután?

Az újabb feladvány mellett az előző megoldását is közzétesszük.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Sakkrovatunkban a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője.

A világos így is jobban áll, de a sötét jelzett lépésével megduplázza a fehér előnyét. Miért rossz az anyagnyerő lépés? – kérdeztük az előző feladványban.

A megoldás

A világos három ütés közül választhat – az egyik csak egálhoz elég, a másik kettő nyerő folytatás. Könnyű kiválasztani a szemeket az ocsúból, de az „egy lépéssel odébb”-tól tovább kell vinni a játszmát.

Lépésről lépésre

A következő feladvány

A következő feladatot sakkmesterünk azon amatőr játékosok kedvéért csempészte a sorozatba, akik már unják a szupernagymesterek követhetetlen problémamegoldását, még azokban az estekben is, amikor szokott szintjükhöz képest durva hibát vétenek. Az ábrán a kötés taktika motívuma jelenik meg. A világos a jelzett lépésével leköti a sötét f6 lovát. Mire jut az olvasó a sötéttel a világos jelzett lépése után?

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. A fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában