debreceni közgyűlés

2021.09.02. 11:37

Számos ingatlanügyben döntött a testület

Akár össze is érhet a 106-os vasútvonal, a repülőtér, a Déli Gazdasági Övezet és az Intermodális Központ fejlesztése; ezekben a következő években jelentős előrelépés várható – hangzott el a debreceni képviselő-testület csütörtöki ülésén a Kölcsey Központban.

Fotó: Kiss Annamarie

  • A testület megszavazta többek közt, hogy a Fórum épülettömbjének tetőteraszát nyílt pályázaton értékesítsék, hogy az egykori Váczi Mihály Kollégiumot megvásárolja a Héliker Ingatlan Kft. 612 millió forintért, és hogy a Nagyerdei Stadionban való tulajdonlását a város 10-ről 50 százalékra emelje.
  • A polgármester arról is tájékoztatta az önkormányzati képviselőket, hogy elkészült az Intermodális Központ tanulmányterve, azt a közgyűléssel hamarosan ismertetni fogják, és hónapokon belül elindulhat a tervezési eljárás.
  • Döntöttek dr. Lévai Béla helytörténész mellszobrának Józsa városrészen történő elhelyezéséről is.
  • Zömében ingatlanügyek kerültek az önkormányzati képviselők elé a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén, a Kölcsey Központban. Ezúttal egyhangúlag megszavazták a városatyák a Csapó utcai Debrecen Fórum Kulturális és Kereskedelmi Központ ingatlanegyüttes önkormányzati tulajdonlású mintegy 800 négyzetméteres ingatlanrészeinek értékesítését. Ez az előző közgyűlés elé terjesztett dokumentum szerint versengő ajánlattétel útján történt volna, az ellenzéki képviselők javaslatára azonban, a tegnapi döntés nyomán nyílt pályáztatás lesz.

    A Debrecen-Nagyvárad vasúti kapcsolat újraélesztését szolgálja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) projektje, mely a 106-os számú vasútvonalat fejlesztené, megvalósítva a Debrecen-Sáránd-Nagyvárad összeköttetést. Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a nyomvonal áthalad a Déli Gazdasági Övezet területén, így azonban korlátozhatja az ottani fejlesztést, a letelepedni kívánó vállalkozások beruházási terveit. Emellett – mint Papp László polgármester rámutatott –, a repülőtér kifutópályájának délnyugati irányú vonalában van, akadályozva annak esetleges meghosszabbítását. Aminek az lenne a jelentősége, hogy más, az ottani lakosság szempontjából kedvezőbb leszállási síkot eredményezne. Mindezek miatt szükséges lenne a vasúti szakasz áthelyezése; az előterjesztés előzetes kötelezettségvállalásról szól a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges fedezet biztosítására a 2022. évi költségvetés terhére, bruttó 25 millió forint összegre.

    Szabó Bence (Momentum) érdeklődésére a polgármester elmondta, a D2030-nak része, ebben az évtizedben szeretnék a Debrecen-Nagyvárad összeköttetést megvalósítani oly módon, hogy a 106-os vasútvonal becsatlakozna a már fejlesztés alatt álló, Nagyváradig tartó 101-esbe. Madarasi István (MSZP) szerint a repülőtér fejlesztése nagyobb prioritást élvez Debrecen életében. A képviselő a város környéki lehetséges tram-train vonalakra is rákérdezett.

    – A repülőtér kapcsán egy tervpályázati eljárás van kiírás alatt, ebben a terminálépület és a kifutópálya átfogó fejlesztése szerepel. A vasút és a repülőtér fejlesztése pedi illeszkedhet a Déli Ipari Park további alakításához – fejtette ki a városvezető. Hozzátette: a tram-train csak az egyik lehetőség, az is elképzelhető, hogy elővárosi vasúti formában működne a kapcsolat a települések között, szakmai döntés lesz, hogy melyik életképesebb.

    Az Intermodális Központ tanulmányterve elkészült, a következő hetekre tervezzük, hogy az azt készítő szakemberek bevonásával a közgyűlést tájékoztatjuk arról, milyen megoldást javasol a NIF, később a sajtó számára is elérhetővé tesszük a kialakított koncepciót. A NIF néhány hónapon belül el szeretné indítani a tervezési eljárást. Így tehát e folyamatok összeérhetnek: a repülőtér, a vasút, a főpályaudvar fejlesztése, a következő években ezen a területen komoly előrelépéseket tervezünk

    – hangsúlyozta.

    Vita volt az egykori kollégium értékesítéséről

    Jogilag kifogásolhatatlannak, morálisan viszont megkérdőjelezhetőnek tartották az ellenzéki képviselők az egykori Váci Mihály Középiskolai Kollégium értékesítését. Az előterjesztés szerint a nyilvános pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, a Héliker Ingatlan Kft. (melynek ügyvezetője Kotosmann Zoltán, aki a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsának is tagja – SzT) 612 millió forintot kínál az ingatlanért; az önkormányzat a vételár alsó határát 540 millió forintban jelölte meg.

    Vaszkó Imre (DK) azt kérdezte a városvezetéstől, miért lehet, hogy a Debreceni Vagyonkezelő (DV) igazgatósága nem lát fantáziát az ingatlanban úgy, hogy maga a vevő is tagja az igazgatóságnak; míg ez a tag magánszemélyként igen, sőt több mint 600 millió forintot rá is szán? – Nekem ez összeférhetetlennek tűnik – mondta. Mándi László (Momentum) arra emlékeztetett, hogy Kotosmann Zoltán cége vásárolta meg a Móricz-kollégiumot is, 2018-ra tervezte ott egy apartmanház felépítését, ami még mindig nincs kész; mindeközben pedig a DV igazgatóságának tagja. Szerinte itt morális kételyek merülnek fel. – Minden nap azt halljuk, hogy Debrecen szárnyal, a befektetők potenciált látnak a városban, de érdekes módon a Nagyerdőalján lévő területre nincsen más jelentkező – jegyezte meg.

    Papp László hangsúlyozta: teljesen szabályos, nyilvános pályázat zajlott, amire bárki jelentkezhetett, és a vételi ajánlat magasabb az értékbecslésben meghatározottnál. – A DV-nek van olyan ingatlanportfóliója, melyen jelenleg is dolgozik, ez egy tócóvölgyi fejlesztés, első ütemben egy 10 hektáros terület hasznosítása, mely több milliárd forintos projekt. Jelentős forrást igényel, olyannyira, hogy lehetséges társberuházó bevonása. A DV az elmúlt pandémiás időszakban súlyos veszteségeket szenvedett. Két szállodát finanszírozott úgy, hogy be voltak zárva, a DV Parking hosszú ideig nem működött, a DKV több milliárd forintos veszteségét is fedezni kell; mindezt úgy, hogy lehetőleg nem küldtünk el dolgozókat. Nem meglepő, hogy a DV nem tud idén 600 millió forintot befektetni – részletezte.

    – Jogilag rendben van az eladás, de rossz fényt vet ránk. Én magam korábban már előterjesztettem, hogy hívjuk vissza Kotosmann Zoltánt a DV igazgatóságából – mondta Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület). Azt kérte a polgármestertől, ő maga beszélje meg ezt az érintettel.

    Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője is felszólalt, mint mondta, ő már 2015-ben fogadott arra, hogy az ingatlan végül Kotosmann cégéhez kerül, mely Varga szerint féláron jut hozzá Debrecen legjobb ingatlanfejlesztési területén egy kollégiumhoz. Felszólította a polgármestert, hogy védje meg a város vagyonát.

    Papp László azt válaszolta, az ő vállán felelősség van a közgyűlésben, ellentétben Vargával, aki „azt mond, amit akar”. Kifejtette, többek közt felel a költségvetés végrehajtásáért, amiben be van tervezve ezen ingatlan eladásából származó bevétel is. Ahogy mindig, idén is tartalmaz a büdzsé ingatlaneladást és vagyonszerzést, utóbbira is van előterjesztés ezen az ülésen.

    Végül 23 igen, 6 nem és 2 tartózkodással fogadták el a javaslatot.

    Tovább működik az erdei iskola

    Közös megegyezéssel megszűnik a Hármashegyi Erdei Iskola ingyenes hasznosításáról szóló szerződés. Az ingatlant évek óta az NYÍRERDŐ Zrt. üzemelteti és nemrég jelezte, hogy meg szeretné vásárolni, az önkormányzat azonban nem akar megválni tulajdonától. Az erdészet nem akarja tovább üzemeltetni az erdei iskolát – ismertette a polgármester, hozzátéve, hogy

    a funkciót továbbra is megtartaná a város, a tankerülettel együttműködve.

    Az ingatlan egyébként jó állapotban van, ezzel együtt a 21-27-es uniós ciklusban szeretnék tovább fejleszteni, majdan felújítani.

    A Régi Városháza hamarosan sorra kerülő felújítása kapcsán két módosításról is döntött a testület. A Faraktár utca 65-67. szám alatti épületeket a Debreceni Tankerületi Központ, a Polgármesteri Hivatal és a Békessy Béla Vívó Klub használja. Az előterjesztés szerint a tankerület nyilatkozott, hogy közfeladatai ellátásához nincs szüksége arra az épületrészre, melyet visszaad az önkormányzatnak, azt a Polgármesteri Hivatal 2023. december 31-ig ingyenes vagyonkezelésbe megkapja, így a Piac u. 20. szám alatti épület felújításának időtartama alatt az ügyiratok tárolása megfelelően megoldható. A Régi Városháza felújítása során az ott lévő Nagytanácsterem sem lesz használható. Mivel a pandémiás időszakban az önkormányzat közgyűlése az üléseit a Kölcsey Központ Nagytermében tartotta, a javaslat szerint a munkálatok alatt is itt lennének az ülések. Az önkormányzat és a Főnix Rendezvényszervező Kft. között meglévő bérleti szerződés alapján legfeljebb évi 10 napon át az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal a jogszabályokban meghatározott feladat- és hatáskörüket érintő hivatali, illetve egyéb helyi közösségi rendezvények megtartásához a Nagytermet és a szükséges kiszolgálóhelyiségeket ingyenesen használhatja. A most megszavazott módosítással ez évi 15 nap lesz.

    A testület döntése alapján dr. Lévai Béla (1943-2010) nyelvész, helytörténész bronz mellszobrát helyezik el Józsán, a Szentgyörgyfalvi úton, a Debrecen 16 – Józsa Posta előtti területen. A szobor tervét, agyagmodelljét Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész elkészítette, a végleges mű kivitelezésének és elhelyezésének költsége mintegy bruttó 3,6 millió forint.

    Hasznosítják az ingatlanokat

    További 15 évre ingyenes hasznosításba adja a Vígkedvű Mihály utca 5. szám alatti ingatlant a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére a debreceni önkormányzat – erről is döntés született a közgyűlés csütörtöki ülésén.

    Az egyház tíz éve vette át az üres épületet, felújította, és a Szent Efrém Görögkatolikus Óvodát működteti ott, 120-as férőhellyel. A hasznosítási szerződés 2021. augusztus 30-án lejárt. Az ingatlant a Főegyházmegye ismételten ingyenes hasznosításába kapja 15 éves határozott időtartamra, ezalatt a fenntartással, karbantartással kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettség őt terheli.

    A Göczy Pál utca 77. szám alatti ingatlanrészt ingyenes hasznosításba adja az önkormányzat a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. részére. Az ingatlanon a Magyar Labdarúgó Szövetséggel 2016-ban kötött együttműködési megállapodás alapján két műfüves pályát alakítottak ki, azokat az MLSZ és az önkormányzat az üzembe helyezéstől számított 15 évig sportcélú tevékenység folytatására együtt használja és hasznosítja. Az önkormányzat vállalta, hogy a futballpályákat szabályszerűen működteti, karbantartja, üzemelteti, elvégzi a szükséges állagmegóvási munkálatokat, gondoskodik a sportlétesítmények őrzéséről, védelméről. Majd ingyenes hasznosításba adta a két műfüves futballpályát a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. részére határozatlan időre. Az önkormányzat saját költségén több beruházást hajtott végre – többek között futókör, strandröplabdapálya, játszótér, kondipark, kültéri főzőhelyek építése –, melyeket még nem adott át a kft. részére, mégis ő gondoskodik azok állagmegóvásáról, vagyonvédelméről, szakszerű üzemeltetéséről, illetve a lekerített, parkosított rész gondozásáról, mely feladatok számára többletkiadást jelentenek. A leírtakra tekintettel kérte az ingatlan kerítéssel körülhatárolt – mintegy 8 ezer négyzetméter nagyságú – részének ingyenes hasznosításba adását, amire igennel szavaztak a képviselők.

    Egy Széna téri közparkot a Cívis Város Kulturális Egyesület kap meg ingyenes hasznosításra. Az egyesület elnöke kérelemmel fordult az önkormányzathoz, miszerint „Közösségi és kulturális élet színtereinek létrehozása a dél-keleti városrészben” című programjuk támogatásban részesült, ennek megvalósításához van szükségük a területre. A tervek szerint megépül egy korszerű játszótér mászóvárral, rugós játékkal, forgó eszközzel, hintával, homokozóval, bébicsúszdával és -alagúttal. Kihelyeznek padokat, asztalt, környezetbe illeszkedő gyalogos járda épül. A pályázati támogatás feltétele, hogy az egyesület rendelkezzen legalább a fenntartási időszak végéig szóló birtoklásra való jogot igazoló és használatot biztosító szerződéssel – írja az előterjesztés. A projekt fenntartási időszaka 5 év, a hasznosítás időtartama alatt a projekt keretében megvalósuló fejlesztések fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos valamennyi kötelezettség és költség az egyesületet terheli.

    Mi lesz a rendelővel?

    Egy szokatlan tárgyban is döntenie kellett az önkormányzati képviselő-testületnek a csütörtöki közgyűlésen: a Sas utcai háziorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése című támogatási kérelem visszavonásáról. A város mintegy 55 millió forintot nyert a Sas utca 2. szám alatti társasházban működő háziorvosi rendelő felújítására, a beruházás megvalósításához szükség lett volna a társasház beleegyezésére, azonban azt többszöri egyeztetés ellenére sem nem kapta meg az önkormányzat. A polgármester elmondta, a lakóknak volt egy feltétele, a belső udvar felújítása, ami mintegy 20 millió forintba kerülne, ez azonban nem az önkormányzat feladata és rossz perecedenst teremtene. Ugyanakkor nem tettek le a rendelő felújításáról, azt mindenképpen el akarják végezni majd.

    SzT

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában