Kezd visszatérni az élet az otthonba

2021.05.06. 14:52

Lelkileg is segítik az időseket Hajdúbagoson

Mentálhigiénés szakember foglalkozott az idősotthon lakóival a látogatási tilalom alatt.

Forrás: Illusztráció/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Immár lassan három hónapja megkapta minden lakó a koronavírus elleni oltást a Hajdúbagosi Idősek Otthonában. Ez nagyon meglátszik az otthon életében, ugyanis előtte a szobákat csak nagyon indokolt esetben hagyhatták el a lakók a fertőzésveszély miatt. – Sajnos, volt haláleset nálunk is, de mivel az átlag­életkor 85 év felett van, így a természet rendje szerint is számíthatunk rá. Most azt mondhatom, nagyon jó a helyzet. Ugyan folyamatosan vannak új beköltözők, de jelentős, súlyos megbetegedés nem volt a lakók között az elmúlt időszakban – mondta a Naplónak Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere.

Mint megtudtuk, amíg a látogatás nem volt lehetséges, üvegen keresztül, telefonon beszélve vagy az interneten találkozhatnak hozzátartozóikkal az idősek.

Ezenkívül csomagküldésre is van lehetőség; a dobozokat pár napig pihentetik, mielőtt eljuttatnák a címzetthez, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét. – Két héttel azután, hogy megkapták az oltást a lakók, felszabadítottuk az idősek otthonához tartozó parkot, ahova kimehetnek, és a tapasztalat szerint előszeretettel ki is mennek a lakók, sőt, a mostani szép időkben már a tolókocsisokat is kiviszik az ápolók. Így mondhatom azt, hogy szép lassan visszatért a korábban megszokott élet az otthonba – fogalmazott a polgármester.

Lemondások

Néhány dologról le kellett mondaniuk a lakóknak az elmúlt évben. – Amíg nem volt vírushelyzet, addig a lelkész heti rendszerességgel tartott istentiszteletet az idősek számára. Erre sokáig nem volt lehetőség, mert külsősök közül csak az orvosok, a mentősök és a beteghordók léphettek be megfelelő fertőtlenítést követően – tájékoztatott a településvezető.

Mint azt megtudtuk, az otthonban főállásban dolgozik egy mentálhigiénés szakember is, akinek sokkal nagyobb feladat és felelősség van a vállán, mint korábban, mert a jelenlegi helyzet fokozott módon megviseli lelkileg a bentlakókat.

– Ugyan igyekeztünk minden segítséget megadni a kapcsolattartásra, tisztában vagyunk vele, hogy ennek egyik formája sem összehasonlítható azzal, amikor szemtől szemben tudnak találkozni a szeretteikkel az idősek – mondta Szabó Lukács.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában