ötletpályázat

2021.05.10. 20:15

Elindul a Civaqua-program: közös gondolkodásra invitálják a debrecenieket

Idén kezdetét veszi a Civaqua-program, amelynek köszönhetően nagymértékben javulni fog Debrecen felszíni vízellátása.

Fotó: Kiss Annamarie

A projekt biztosítja a cívisvárosi Tócó vízfolyás vízpótlását a Keleti-főcsatornából, továbbá hozzájárul a vizes élőhelyek kialakításához és helyreállításához. A Debrecen 2030 program kiemelkedő természetvédelmi projektje, amelynek kapcsán „A mi Civaquánk” elnevezéssel hirdet ötletpályázatot a Debrecen Város és a zöld munkacsoport a Future of Debrecen mozgalom keretében. A tervekről bővebben hétfőn délután Papp László polgármester számolt be a a Vekeri-tónál.

– A program több évtizede vár megvalósításra, ezért a mostani egy történelmi pillanat.

„A kezdeményezés a város legnagyobb környezetvédelmi projektje, amibe szeretnénk minél több mindenkit bevonni.”

– Olyan vizes élőhelyek, kirándulóhelyek, sportolásra alkalmas terek jönnek létre, ahol mindnyájan kikapcsolódhatunk. A Future of Debrecen felhívással közös gondolkodásra invitáljuk a városunkban élő és tanuló embereket, hogy közösen valósítsuk meg az ötleteinket. Legfőbb célunk, hogy ne legyenek anomáliák, szárazabb időszakok. Az itt lévő élővilág folyamatos és megfelelő minőségű vízutánpótlással rendelkezzen. Fontosnak tartjuk, minél szélesebb körben lehetőséget biztosítsunk, hogy az érdeklődők beleszóljanak, elmondják a gondolataikat. Ugyanis abban a fázisban vagyunk, hogy ezeket a javaslatokat be tudjuk építeni a tervezésbe – fogalmazott Papp László.

Személyes élmények

„A mi Civaquánk!” pályázatban olyan területekre várják az ötleteket – természet és környezetvédelmi fejlesztés, egészséges életmódot, kikapcsolódást szolgáló terv – amelyre a Civaqua-program hatással lesz. Ilyen például a Tócó ér Zeleméri templomromtól a Józsai legelőig terjedő szakasza, a Nagyerdő természetvédelmi terület, a Fancsikai-tavak és a Vekeri-tó.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a debreceniek többségének van valamilyen személyes élménye a Civaquával érintett területekkel.

„Senki ne fogja vissza magát! Ez egy ötletpályázat, kifejezetten szeretnénk a helyi lakosok frissességére, ötletességére támaszkodni. Voltaképpen egy környezetmegújulási, jóléti beruházásról van szó, amely sokat fog javítani az itteni élőhelyeken.”

– A pályázatra a városban élő vagy tanuló minimum 3 maximum 5 fős csapatok jelentkezését várjuk június 15-ig. Pályázni kizárólag online, a Future of Debrecen honlapján lehet. A döntőbe jutott 10 csapat szakemberek mentorálásával teheti még környezettudatosabbá és természeti szempontból fenntarthatóbbá ötletét. Ezt követően megismerheti a program műszaki részleteit, amely az ötletük megvalósítása tekintetében jelent fontos szerepet. A nyerteseket, akik értékes nyereményekkel gazdagoknak, október 8-án hirdetik ki egy zárórendezvény keretében – ismertette a pályázat részleteit Balázs Ákos alpolgármester.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában