sok volt a látogató

2021.04.17. 14:48

Újraindult az egyháztáji vásár Debrecenben

A rendezvényt a Magyar Református Szeretetszolgálat és Nagytemplomi Református Egyházközség szervezte.

Fotó: Molnár Péter

– Maga az egyháztáji vásár elnevezés nem új keletű, hiszen ez már egy jól bejáratott megnevezése azoknak a vásároknak, amelyeket itt Debrecenben rendeztünk. Néhány évvel ezelőtt befejeződött ez a programsorozat és most arra gondoltunk, újraindítjuk, hiszen régen is nagy népszerűségnek örvendett – tájékoztatta a Naplót Oláh István lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke. Kiemelte, egy új helyszínt is választottak a visszatéréshez – A szombati vásárt a Leány utca 2-4 szám alatti kis területen tartottuk, amely az Nagytemplomi Református Egyházközség tulajdonában áll – mondta. Hozzátette továbbá, a vásár megszervezése, lebonyolítása a szeretetszolgálat és a Nagytemplomi egyházközség közös munkájának gyümölcse, a helyszíni munkálatokban pedig önkéntesek is segítettek.

Elnyerte a tetszésüket

Az vásár szombaton reggel kilenckor nyitotta meg kapuit, és igencsak szép számban érkeztek érdeklődők. A vásárlók komótosan sétálgattak árustól árusig, hiszen a finomabbnál finomabb sajtok és az aranysárga, vagy épp vörös méz mellett képtelenség volt sietve elhaladni. Bodzás Sándor és felesége, Bodzásné Szonja Györgyi épp a házi kolbászokat nézegették, amikor a Napló megállította őket.

– Még nem voltunk ezelőtt ilyen vásárban. Az istentiszteleten hallottunk róla és úgy gondoltuk, mindenképp ellátogatunk ide. Nagyon tetszik, biztosan jövünk még – nyilatkozták. A rendezvény napján az időjárás is kedvezett a szervezőknek, a meleg tavaszi napfény vidáman csillant meg a színes házi szörpök üvegén, amikor megpillantottuk a kiflicsücsköt majszoló Balogh Zétényt, aki még annyira pici, hogy csak anyukája, Balogh-Fekete Regina öléből tudja szemügyre venni a portékákat. – A kisfiam keresztanyukájától hallottuk, hogy megrendezik ezt a vásárt és úgy gondolom, megérte eljönni. Biztos vagyok benne, hogy visszatérő vendégek leszünk – mondta az édesanya.

– Itt a minőségen van a hangsúly és nem a mennyiségen. Ezért jó ez a vásár: háztáji termékeket vásárolhatok magyar termelőktől. Gyülekezeti tag vagyok és a fiam lelkész, jó egy kicsit beszélgetni az itt lévőkkel, közösségben lenni, és minden árus olyan kedves – így vélekedett Molnár Lajosné, aztán megköszönte az érdeklődésünket és visszafordult beszélgető partnereihez.

Jó közösségben lenni

Oláh István elmondta, a vevők olyan termelőktől vásárolhattak, akik saját termékeiket árusították. – A vásár célja egyébként az, hogy jó minőségű termékeket vásárolhassanak azok, akik beszereznék a számukra szükséges alapanyagokat, tárgyakat. A program szervezése a református szellemiség jegyeit hordozza magában, ez azért is fontos számunkra, mert a nagytemplomi gyülekezet is segít a lebonyolításban és az elmúlt időszakban a koronavírus megfosztotta a közösséget a kapcsolatok szoros ápolásától – taglalta. Hozzátette, nagyon remélik, ha elmúlik a vírus, minden visszaáll a régi kerékvágásba és ott folytathatják, ahol abbahagyták, anélkül hogy csorbát szenvedne a gyülekezet. Az egyháztáji vásár egyik legfontosabb eleme a kapcsolatépítés. Hiszen gondoljunk csak bele: eladó és árus beszélgetésbe kezdhetnek. Nem csak a kínált termékről folyhat a csevej, de az időjárásról, más általános témákról is, és talán kiderül: több közös van bennük, mint gondolnák.

A vásárra természetesen nem csak gyülekezeti tagok látogathattak el, minden érdeklődőt tárt karokkal vártak a szervezők. Oláh István bezárólag elmondta, három hetente szeretnék megtartani a rendezvényt a Leány utcán, és ha az időjárás engedi, komplex programcsomaggal készülnek majd

– Gyermekprogramokat szervezésében is gondolkodunk, valamint szeretnénk meleg étel vásárlását is biztosítani, hiszen kinek ne esne jól egy tál forró leves, egy finom pörkölt, vagy esetleg épp egy pohár bor – Merthogy bortermelőket is érkezhetnek a későbbi alkalmakra. Tehát aki ellátogat az egyháztáji vásárba, az nem csak minőségi árukkal találkozik, de kapcsolatokat is építhet, és élvezheti a a közösségi lét örömeit.

Berecz Dorina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában