Szennyezés

2024.06.14. 14:32

Gondoláék beleálltak a kormányhivatalba, utóbbi szerint a közszolgák hazug gyalázása nem környezetvédelem

A hatóságok iránti közbizalom fontosságára hívja fel a figyelmet a kormányhivatal. A szennyezés ügyében példásan eredményes fellépésről írnak.

Haon.hu

A hatóság munkatársai folyamatosan figyelik a vizeket

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Szerdai sajtóhírek szerint a debreceni Déli Gazdasági Övezetben üzemelő HALMS Hungary Kft. a telephelyéről azonosítatlan anyagot bocsátott – feltételezhetően – a közterületi szennyvízcsatorna rendszerbe. A debreceni polgármesteri hivatal aznap azt közölte, hogy a hatóságok azonnal észlelték a szennyezést, késlekedés nélkül lépéseket tettek a hatályos szervek, így a szennyezés nem jutott a Kondoros-patakba. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület önkormányzati képviselője szerint a hatósági intézkedés a szennyezés kapcsán elégtelen volt.

szennyezés Debrecen haon
A hatóság munkatársai fellépésükkel megakadályozták a szennyezés eszkalálódását, és büntetést szabtak ki
Forrás: Illusztráció: MW-archív

Nem tevőlegesen, de azzal, hogy elhallgatta, és nem jelentette be időben ennek a bírságnak a tényét, kvázi beavatkozott a kampányba a kormányhivatal. Volt egy hatósági ellenőrzés és eljárás, majd egy határozat még idén februárban, vagyis még a kampány előtt kiderült, hogy a kínai cég szennyezi Debrecen vizét, de hallgatott róla a hivatal, ezzel az érintett főosztályvezető méltatlanná vált arra, hogy a köz érdekében eljárjon, le kell mondania

 – jelentette ki Gondola Zsolt Zoárd pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, az ázsiai befektetők környezetvédelmi kultúrája igen alacsony, és szerinte az is látszik, mennyire nem hatékony a hatóság, hiszen 6 hónap után közölték, hogy megbírságoltak egy céget. – A hatóság megítélése így is nagyon alacsony, az ilyen esetekkel pedig tovább rontják azt – vélekedett.

A szennyezés eszkalálódását megakadályozták

„A napokban több civil szervezet teljesen hazug állításokkal rágalmazta a környezetvédelmi hatóság debreceni munkatársait. Köztük olyan is, amelyik indult az önkormányzati választáson. A hatóság iránti közbizalom politikai haszonlesésből, a hatósági közszolgák hazug gyanúsítgatásával, társadalmi feszültség generálásával történő megrengetése éppen a környezet agilis védelmét ássa alá. Főleg egy olyan ügy kapcsán, amelyben a hatóságok az önkormányzattal szoros együttműködésben villámgyorsan és eredményesen vették elejét a környezetkárosításnak. Tették mindezt példás eréllyel, azonnali, szigorú fellépéssel és jogszerűen, beleértve a döntés közzétételét is.

A kormányhivatal visszautasítja a politikai érdekből tett kijelentéseket. A környezetvédelmi hatóság eddig sem kötötte és ezután sem köti majd semmiféle választáshoz a döntéseit, nem indult választásokon, nem rajta kell „leverni” annak bármilyen eredményét. 

Minden polgár jobban jár, ha a politikusok a rágalmazás helyett hagyják a hatóságokat dolgozni. A környezetvédelmi hatóság és katasztrófavédelem munkatársai, szemben a rágalmazóikkal, éjjel-nappal készen állnak arra, hogy a közérdek, egészségünk és környezetünk védelmében végezzék munkájukat. Ha a politikusoknak elszámolni valója van egymással, abból hagyják ki a hatóságokat, pláne akkor, amikor azok példásan eredményes fellépésükkel megakadályozták a szennyezés eszkalálódását, és a kiszabható legmagasabb bírságot szabták ki” – közölte pénteken a vármegyei kormányhivatal.

Vége a kampánynak!

A Debreceni Fidesz-KDNP frakció közleménye szerint a Kormányhivatal és a környezetvédelmi hatósági jogkörrel rendelkező szervek időben, késlekedés nélkül, a leghatározottabban, a szakmai és jogszabályi előírásoknak megfelelően tették meg az azonnali szükséges intézkedéseket. A veszélyforrást annak kibocsátását követően azonnal, időben észlelték, így a hatóságok által megtett intézkedések megakadályozták a szennyezés terjedését! A hatóságok tették a dolgukat! 

A gazdaság fejlődésével együtt járó aggodalmat keltő folyamatokat kontroll alá vonjuk, ezért a Debreceni Egyetem elismert professzorainak közreműködésével elindítjuk a Környezeti Ellenőrző Rendszert, mely több területre fókuszál, többek között a levegő-, a víz- és a talajminőség, valamint a biodiverzitás vizsgálatára is. Ez garantálja Debrecen biztonságát! Városunkban semmilyen a környezetet károsító, a környezetet szennyező ipari tevékenységet egyetlen vállalat sem folytathat. 

Papp László Szilvássy Zoltán Debrecen haon
A Debreceni Egyetem és Debrecen önkormányzata környezetünk megóvása érdekében egy folyamatosan és hosszú távon működő környezetvédelmi monitoring rendszert hoz létre, erről Papp László polgármester (balról) és Szilvássy Zoltán rektor írt alá korábban megállapodást
Forrás:  Napló-archív

Így folytatják közleményüket: nekünk Debrecen és a debreceniek biztonsága az első! Ennek megfelelően figyelemmel kísérjük a debreceniek által megfogalmazott észrevételeket és úgy fejlesztjük a várost, hogy a fejlődés környezettudatos módon az emberek egészségét és Debrecen védelmét egyaránt biztosítsák. A jövőben, a jelen esetben is tanúsított felkészültséget és szigorúságot várjuk a hatóságoktól. A késlekedést és ellentmondást nem tűrő hatósági fellépés biztonságot ad, így azt elvárni és megköszönni kell, nem pedig a hatóságokba vetett bizalmat aláásni ahogyan azt a Civil Fórum igyekszik.

A kampány időszaknak vége van! Felszólítjuk a politikai szervezeteket, hogy a politikai hisztériakeltést hagyják abba, mert ezzel ártanak Debrecennek és ártanak a város polgárainak egyaránt” – hangsúlyozzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában