Megállapodás

2023.04.03. 11:58

Monitoring rendszer kialakításával segíti a város környezetvédelmét a Debreceni Egyetem

A város és az egyetem együttműködése fontos lépés a környezetvédelem és a biodiverzitás területén.

Papp László polgármester (balról) és Szilvássy Zoltán rektor írták alá a megállapodást

Forrás: Czinege Melinda

Hosszú távon, folyamatosan működő monitoring rendszert hoz létre a város környezetének megóvása érdekében a Debreceni Egyetem és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A rendszert a Katasztrófavédelemmel és a Future of Debrecen mozgalommal szoros együttműködésben alakítják ki és üzemeltetik, az erről szóló megállapodást április 3-án, délelőtt írták alá a felek.

A város és az egyetem hosszú évtizedek óta szoros együttműködésben áll egymással, az elmúlt évtizedek folyamatai, Debrecen fejlődésének stratégiai tervezése elképzelhetetlen az intézmény nélkül. Ez alkalommal is szeretnénk azon szándékunkat kinyilvánítani, hogy a jövőben sem gondoljuk másképp

 – mondta köszöntőjében Papp László polgármester. Hangsúlyozta, olyan időszakban élünk, amikor a környezetünk folyamatosan változik, a klimatikus viszonyok állandó kihívásokat állítanak az emberiség elé. Ilyen volt például a tavalyi évet meghatározó, történelmi mértékű aszály. – Debrecen jelen pillanatban dinamikusan változó, fejlődő időszakban van. A gazdaság fejlődik, átalakul, és ez a tendencia a következő időszakban jelen lesz. De a gazdaság fejlesztése mellett gondolkodnunk kell a környezetvédelemről és a biodiverzitásról is – mutatott rá a városvezető, majd hozzátette: a környezet óvása érdekében köt a város és az egyetem szövetséget.

Debrecen Papp László haon
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

A rendszer környezetünk számos elemére fókuszál, mint a földfelszíni és alatti vizek, a talaj, a termőföld és a levegő. A megfelelő műszerekkel folyamatosan figyelemmel kísérhetjük ezek változásait, emellett fizikai mintavétel is történik és az adatokat akkreditált laborokban elemezzük

 – ismertette Papp László. Elmondta, hogy a tudományos feladatok mellett kiemelt szerepet tölt be a debreceni és környékbeli települések (mint például Mikepércs) lakosainak tájékoztatása is, hiszen számukra is fontos, hogy közhiteles, megbízható, tudományos alapokon nyugvó adatokat kapjanak.

A nap 24 órájában működő rendszer

A nap 24 órájában működő, automatizált adatgyűjtő rendszer üzemeltetésében, adatainak feldolgozásában az egyetem mellett a katasztrófavédelem, a kormányhivatal és az Atommagkutató Intézet is közreműködik. Papp László kiemelte, a monitoring-állomás létrehozásának gondolata nem az elmúlt heteké, a szükséges feltételek kidolgozása évek óta zajlik.

– A mai világunkat rengeteg tényező veszélyezteti, ezek közül a szakemberek a kiberbiztonságot és a klímaváltozást emelik ki az első helyen. A Debreceni Egyetem nagy előnye, hogy több száz éve lép fel a várossal közösen a felmerülő problémákkal szemben – mondta beszédében Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora. Hozzátette, az intézményben zajló munkák hatékonyságához elengedhetetlen a város, az állam és az együttműködő partnerek közreműködése, támogatása. Debrecen felgyorsult iparosodása pedig még élénkebbé teszi a környezetvédelem kérdését. 

Az elmúlt években egy fejlett agrometeorológiai monitoring rendszert alakítottunk ki, melynek alapján tudtuk a biodiverzitást ellenőrző rendszerünket fejleszteni. Ilyen szisztematikus kutatás, adatelemzés korábban még nem volt ebben a régióban

 – emelte ki.

Debrecen Szilvássy Zoltán haon
Szilvássy Zoltán rektor
Forrás: Czinege Melinda

Bekecs Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában