Közlemény

2024.06.12. 10:45

Nem került a Kondoros-patakba veszélyes anyag

A debreceni Déli Gazdasági Övezetben üzemelő HALMS Hungary Kft. telephelyéről azonosítatlan anyagot bocsátott – feltételezhetően – a közterületi szennyvízcsatorna rendszerbe. A hatóságok azonnal észlelték a szennyezést, késlekedés nélkül lépéseket tettek a hatályos szervek, így a szennyezés nem jutott a Kondoros-patakba.

Haon.hu

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közérdekű bejelentést tett Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához, arról, hogy a Déli Gazdasági Övezetben üzemelő HALMS Hungary Kft. telephelyéről azonosítatlan anyagot bocsátott – feltételezhetően – a közterületi szennyvízcsatorna rendszerbe – közölte portálunkkal a debreceni polgármesteri hivatal. Mint írják, a Halms Hungary Kft. fémmegmunkálással foglalkozik, az akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenysége nincs. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinálásával a Polgármesteri Hivatal, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság és a szennyezéssel érintett felekkel (HALMS Hungary Kft., Lakógép Kft.) meghatározásra került a kármentesítés folyamata.

kondoros-patak, debrecen szennyezésm halms
A szennyezés az ipari park erre a célra létesített csapadékvíz-elvezető rendszerében maradt és nem jutott a Kondoros-patakba
Forrás: Illusztráció/ MW-archív

Késlekedés nélkül léptek a hatóságon, nem került veszélyes anyag a Kondoros-patakba

Az eljárás során Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata meggyőződött arról, hogy mind a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mind a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság és a hulladékkezelésért felelős Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal késlekedés nélkül, a leghatározottabban, a rájuk vonatkozó szakmai és jogszabályi előírásoknak megfelelően tették meg a szükséges intézkedéseket az önkormányzat támogatásával. 

Az iparbiztonsági kihívások kezelésére vonatkozóan felállított rendszer jól vizsgázott. 

A veszélyforrást a kibocsátást követően azonnal észlelték, a hatóságok által megtett intézkedések pedig megakadályozták a szennyezés terjedését. Így az ipari park erre a célra létesített csapadékvíz-elvezető rendszerében maradt és nem jutott a Kondoros-patakba.

Minden esetben az önkormányzat és az állami hatóságok, együttesen, határozottan lépnek fel bármilyen szabályszegés esetében, származzon az akár gondatlanságból is. Ugyanakkor az önkormányzat a fenti eljárásban nem hatóság, ennek megfelelően, amíg a vizsgálatok (pl. laborvizsgálat) nem zárultak le, és a hatóságok nem hoznak érdemi döntést addig rajtuk kívül senkinek nincs kommunikációs joga és lehetősége. A döntés meghozatalát követően a hatósági eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség a vonatkozó jogszabályok szerint megtörtént – olvasható a közleményben.

Még 2022 szeptemberében jött a hír, hogy a kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészgyártó üzemet hoz létre Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában