Bejelentés

2022.09.06. 11:51

Újabb autóipari cég jelentette be, hogy gyárat épít Debrecenben

Háromszáz új munkahely jön létre.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészgyártó üzemet hoz létre Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten – olvasható az MTI közleményében.

Magyar Levente elmondta, a világ egyik vezető elektromosautó-alkatrészgyára első üzemét hozza létre Kínán kívül, európai helyszínt keresve pedig hosszas mérlegelés után hozták meg a stratégiai döntésüket, és választották Magyarországot. A KKM államtitkára beszédében kitért arra, hogy a magyar gazdaság az idén a második negyedévben a harmadik legnagyobb növekedést érte el az Európai Unió tagállamai között. Az ukrajnai háború gazdasági hatásai a következő hónapokban ugyan elérik Magyarországot is, az ország gazdasági erejét, tőkevonzó képességét mutatja azonban, hogy ebben a nehéz időszakban is új beruházásokat jelentenek be. 

Meggyőződésünk, hogy az elektromos autógyártás és a kiegészítő iparágak fognak bennünket átsegíteni a jelenlegi gazdasági válságon is, és fogják a magyart egy olyan XXI. századi, modern gazdasággá tenni, ami – az utóbbi évek, évtized sikeréhez hasonlóan – hazánkat a világ legversenyképesebb országai között fogja tartani

– fűzte hozzá, hangsúlyozva, a beruházás fontos visszaigazolás a Kormánynak, hogy jó úton járnak, egyben fontos megerősítése Kína-politikájuknak is. A külügyminiszter-helyettes beszédében végezetül a Kínában dolgozó magyar diplomaták lobbimunkáját is megdicsérte.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashuo cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő. Bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd. 

Céljuk, hogy a bevételeiket a jövőben 50 százalékkal növelni tudják

– emelte ki az ügyvezető igazgató.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón óriási eredménynek nevezte, hogy globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a debreceni Déli Ipari Parkban, ahol a Huashuóé a harmadik kínai beruházás lesz. – A tegnapi napon mi köszönthettük külügyminiszter urat Debrecenben, ma pedig a minisztérium épületében egy másik beruházást jelenthetünk be miniszterhelyettes úrral, a tegnapihoz hasonlóan egy kínai partnerrel. Ez az eredmény nem magától jött, hanem Magyarország Kormánya, a Külügyminisztérium és Debrecen városának szoros együttműködéséből fakad – emelte ki. Hozzátette, Debrecen az egyik legjobb példa arra, milyen jó döntés volt a Kormánynak meghirdetnie a keleti nyitás politikáját. – Tavaly koreai volt, idén kínai befektető a rekorder városunkban. Ők már összesen 10 ezer embernek fognak munkát adni Debrecenben, melyhez most a Halms Hungary Kft. újabb 300 fő alkalmazására tesz ígéretet.

Kifejtette, az immáron 710 hektáros Déli Gazdasági Övezetet 2015 óta fejlesztik. Az alpolgármester beszédében utalt a Kormány azon helyes döntésére is, mely alapján az önkormányzat a jövőre, gazdaságfejlesztésre költhette a településfejlesztésre szánt támogatást. Az alpolgármester hangsúlyozta, Debrecen a jövő európai városaként az elektromobilitás központjává válik. 

Óriási lehetőségek előtt áll ez az iparág, remélhetőleg városunk és a cég is profitálni fog az elektromos autók, járművek európai térnyeréséből

– mondta, hozzátéve, a befektetésbarát környezethez hozzájárul a város több oktatási intézménye (Debreceni Egyetem, Debreceni Szakképzési Centrum), a repülőtér, nemzetközi iskola, a jól kiépült ipari infrastruktúra, illetve a szakértelem rendelkezésre állása. Barcsa Lajos beszédében külön kiemelte a debreceni emberek szorgalmát, mely mint mondta, a világ legnagyobb cégeinek is bizonyított már.

Kik ők?

A Halms Hungary Kft. a kínai Zhejiang Huashuo Technology magyarországi vállalata, amely félszilárd öntési eljárással és fröccsöntéssel készült alumíniumötvözet alkatrészeket gyárt elektromos autók akkumulátoraihoz, motorjaihoz és vezérlőrendszereihez. A Huashuo a világ legnagyobb akkumulátorgyártóinak beszállítója, szoros együttműködésben áll olyan vállalatokkal, mint a Volvo, NIO, Mercedes-Benz, Zero Run, Jaguar vagy a Land Rover. Partnere továbbá a BorgWarner, a Valeo Siemens, a Delphi, a Dana, a Magna, a Vetesco, a Hycet, az LG-magna, a ZF, a Bosch, a Farasis, az LGC, a Gotion High-tech, valamint a Debrecenben szintén jelenlévő ThyssenKrupp és Schaeffler.

A Huashuo jelenleg több mint 1800 dolgozót foglalkoztat. A vállalat honlapján hangsúlyozza, elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, céljuk, hogy 2025-re az általuk használt energia 70 százaléka megújuló forrásokból származzon, nullára csökkentsék a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, valamint elősegítsék a víz újrafelhasználását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában