kroton

2021.01.27. 08:00

Csodacserje növekedik a helyi pálmaházban

Az esőerdők különleges növénye költözött a Debreceni Állat- és Növénykertbe.

Fotó: Debreceni Állatkert / Faebook

– A kroton – melyet csodacserje néven is ismerhetünk – különleges növény, virágzatát apró, jelentéktelen virágok alkotják. Valódi díszei a vibrálóan élénk színű és változatos formájú levelek – olvasható az intézmény " target="_blank" rel="noopener noreferrer">szerdai közleményében, melyet a közösségimédia-felületén osztott meg.

Dísznövénynek is kiváló

Fotó: Debreceni Állatkert / Faebook

Az intézmény közleményében egy rövid tájékoztató szöveg is olvasható a csodacserje származási helyéről és legfőbb jellemzőiről. Mint írják, a kroton – amely egyébként örökzöld növény – trópusi éghajlaton, Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben őshonos, a kereskedelemben pedig már számtalan változatát forgalmazzák, amelyek külseje sokszor egymástól igencsak eltérő. A levelek lehetnek kerek formájúak, tölgylevél alakúak, de akár a fűzfa levelére emlékeztető, hosszúkás sziluettű változatokat is találhatunk. A csodacserjének szinte megszámlálhatatlan színváltozata létezik: levelei a sárga, narancs, zöld, piros és bordó különféle árnyalataiban pompáznak, de találkozhatunk egészen különleges, bézs és zöld színű variációkkal is. A fiatal növények levelei még világoszöldek, és csak később nyerik el sötétebb, tarka színezetüket a megfelelő fénymennyiség hatására. Ha tehát levelei zöldek maradnak, gondoskodjunk róla, hogy növényünk több fényt kapjon. Kifejezetten kedveli a magas páratartalmat és a meleget. A csodacserje nevet nem csak változatos formájú és színvilágú leveleivel érdemelte ki, hiszen a neki megfelelő körülmények között akár méteres magasságot is meghaladó kis fácska vagy elágazó bokor lehet belőle.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában