különös szilveszter

2020.12.31. 13:57

Rendhagyó éven vagyunk túl, a búcsúztatás is hasonló lesz

A 2020-as év megtanította nekünk, mit is jelent a család.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Humor, nevetés, emlékezés, fogadalom – mi másról szólna a szilveszter, ha nem erről a nyerő négyesről? Ahány ember, annyiféle ünneplés, azonban talán az idei év utolsó napja eltér az eddig megszokottaktól. De vajon miben ne akarjunk változtatni? Orosz Györggyel, a debreceni gyökereire büszke humoristával elevenítettük fel a múltbéli szilveszterek emlékképeit, melyek számára nemcsak az új esztendő köszöntését jelentik, hanem a születésének napját is. – Mivel szilveszter napján születtem, így a születésnapomat mindig vicces álarcokban ünnepeltük, tűzijátékkal, csillagszóróval, az egész lakást feldíszítve. Különleges alkalom volt mindig, a családot össze se kellett hívni, apukám pedig mindig azt mondta: „Kisfiam, az egész világ téged ünnepel!” – idézte édesapját.

Oldja a feszültséget

A szilveszter nem telhet el humor és nevetés nélkül, Orosz Gyuri úgy véli, egy humoristának is minden egyes alkalommal úgy kell felmennie a színpadra, ahogyan élete szilveszterén tette – hiszen ezt várja el tőle a közönség. – A legjobb sztorik, a legjobb hangulat – erről kell szólnia az ünnepnek. Egy előadónak meg kell tanulnia mindig a legtöbbet kihozni magából. A szilveszter az évnek a lezárása, mint egy irodalmi műben is: a feszültséget humorral próbálják oldani. Így nincs ez másképpen az év végén sem, a 2020-as esztendő feszültsége is szilveszterkor csúcsosodik ki – ezen a napon kell elengednünk magunkat, muszáj, hogy oldódjon a feszültség – fogalmazott a Naplónak. Igaz, rendhagyó éven vagyunk túl, viszont a stand­upos úgy véli, nem biztos, hogy hosszú távon nem fogjuk azt mondani, hogy mindenben lehet találni valami jót: talán a 2020-as évben is!

– Kaptunk egy kisebb pofont, rá kell jönnünk, hogy valamennyivel jobban kell vigyáznunk a világunkra. Évezredek alatt építettük, mégis láthatjuk, hogy igencsak törékeny, hamar tönkremehet. Megtanított az év arra, hogy tudjunk örülni egy kézfogásnak, egy ölelésnek, vagy éppen egy puszinak. Azt tanácsolom, ünnepeljünk szilveszter éjjelén, hiszen már a múltban is el tudtak különülni az egyének és a társadalmi problémák (a második világháború idején is tudtak ünnepelni az emberek), akkor most miért ne? – tette fel a költői kérdést. Majd hozzátette: – A szilveszter valaminek a lezárását, újrakezdését jelenti – mondta.

Kellenek a fogadalmak

A humoristának feltettük a következő kérdést: a megszokott szilveszteri fogadalmakat felülírják-e a 2020-as évben átéltek? – Nem gondolom, hogy pusztán a vírus miatt megfogadnánk, hogy jövőre többet mosunk kezet, vagy azt, hogy a maszkunkat fentebb húzzuk – válaszolt mosolyogva. – Azonban azt el tudom képzelni, hogy többen megfogadják: 2021-ben több időt fognak a gyermekükkel, családjukkal tölteni, legalább ugyanannyi időt, mint idén, csak most már saját elhatározásból, és nem kényszerből – hangsúlyozta.

A komikus elmondta, a nevetésnek nagyon fontos szerepe van a mindennapokban, voltaképpen a legtöbb feszültséget humorral oldjuk meg. – Akinek ez a szakmája, annak ez a nyelve is, egy otthoni konfliktust, veszekedést is humorral lehet megoldani. Úgy kell ezt elképzelni, mint a gyerekeknél, amikor megcsípik, megbökik egymást, az a békülés jele. Ha a párommal vitatkozunk, és én békülni akarok, akkor intézek felé valami vicceset. Ha felnevet, akkor lényegében elfogadta a bocsánatkérésem. Éppen ezért sem szabad kivonni a humort az életünkből, mert elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogok legyünk, és le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában