Szavazásértékelés

2020.11.30. 13:10

Nem űzzük a maszkdivatot

Mindennapjaink részévé vált, de nem tekintünk kiegészítőként az egészségünk védelmében hordott maszkra.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A pandémia első hulláma óta a legtöbb embertársunk fejében mélyen berögzült a szabály, hogy bizonyos helyeken csak védőmaszk helyes használatával tartózkodhat. Ahogy súlyosbodott a járványhelyzet, úgy egyre több közegben vált kritériummá a megelőzés egyik sarkalatos pontját jelentő eszköz használata. A figyelemfelhívó kampányok, az ellenőrző akciók és a szakemberek sokszor ismétlődő, intő szavai pedig szépen lassan arra is megtanítják a maszkot csak duzzogva hordó állampolgárokat, hogy az orrukat se hagyják szabadon, hiszen közegészségügyi szempontból a módszerük még csak félmegoldásnak sem tekinthető.

A járvány tavaszi megjelenése óta kisebb túlzással élve szinte minden sarkon vásárolhatunk arcmaszkot. Élelmiszerboltok és nagyáruházak pénztárainál ugyanúgy találunk, mint textilboltok, szabóműhelyek, gyógyszertárak, divatáru- és kézműves üzletek polcain. Nem úgy, mint kezdetben, ma már szinte zavarbaejtően széles a választék: elérhetők az egyszer használatos sebészi maszkok, kapható szűrővel elátott FFP-típusú és mosható, textilből készült verzió is.

A Hajdú Online múlt héten szavazást indított, hogy felmérje, milyen maszkot viselnek legszívesebben az olvasók. Az összesen 666 voksból kialakult eredmény láttán körvonalazódott, hogy

a hajdú-bihariak szeretik elkerülni a feltűnést.

A szavazatok elsöprő többsége, mintegy 48 százaléka arról árulkodik, hogy legtöbben nem kedvelik a színes, mintás darabokat, inkább az egyszer használatos sebészi maszkot preferálják. További 27 százalék általában az egyszínű, visszafogott és elegáns darabokra esküszik, a résztvevők 24 százaléka pedig többféle védőmaszkkal is rendelkezik, és azokat hangulatától függően váltogatja. Mindezek ellenére olyanok is akadnak, akik szeretnek kitűnni a tömegből, számukra „minél tarkább, annál jobb”, az ő meggyőződésük azonban az összes leadott szavazatnak mindössze szerény 1 százalékát képezi.

Az egészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint a védőeszköz használata még jó ideig életünk része marad. Ezért bosszankodás helyett talán mindenkinek könnyebb, ha elfogadjuk a viseletünk részeként, és egyfajta személyre szabott kiegészítőként kezeljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában