kinek kell takarítani?

2020.11.07. 07:30

Bírságot is kaphat az, aki beszennyezi az utakat

A gépjármű tulajdonosának a feladata, hogy megakadályozza a burkolat szennyezését.

20201103 Balmazújváros Hajdúböszörményt Balmazújvárossal összekötő úton sárfelhordás Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Matey István

Jelenleg nem a havas-jeges utak jelentik a nehézséget a közlekedésben, hanem a mezőgazdasági betakarítási munkálatok miatti sáros utak. Rendre felmerül, hogy kinek a feladata az aszfalt tisztítása, jár-e büntetés, ha a kötelezett nem tesz eleget az erre vonatkozó rendeletnek. A fentiekkel kapcsolatban a Naplót a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatta.

– A közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni) – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Lakossági bejelentés

Arról is érdeklődtünk, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik megszegik a szabályokat, illetve a társaság milyen időközönként ellenőrzi a közutakat.

„Szankcionálni, büntetni csak a hatóság tud, és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt.”

– Amennyiben társaságunknak kell a sárfelhordást eltakarítania, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100 ezer forintos összeget is elérheti a beavatkozás értéke. Nagyon fontos kiemelni, hogy a mezőgazdasági területekről érkező gépjárművek tulajdonosainak, sofőrjeinek a feladata, hogy megakadályozzák a burkolat szennyezését. Ha ez mégis megtörténne, akkor természetesen az ő feladatuk lenne ezen sárfelhordások megszüntetése is. Társaságunk útellen­őri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a közel 1700 kilométeres Hajdú-Bihar megyei közúthálózatot, ha sárfelhordást tapasztalunk a helyszínen, és ott van gépjárműmozgás, akkor helyben felszólíthatjuk a szennyezést okozó személyeket. Természetesen lakossági bejelentéseket is fogadunk, melyet elsősorban a www.kozut.hu oldalunk E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül tehetnek meg – áll a válaszban.

– Egy-egy helyszínt nehéz lenne kiemelni, hiszen ősszel, esős időszakban gyakorlatilag bármilyen fő- és mellékúton kialakulhatnak sárfelhordások, tekintettel arra, hogy magas a mezőgazdasági művelésű terület aránya az Alföldön. Éppen ezért a gazdálkodók figyelmét felhívjuk arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően akadályozzák meg a sárfelhordást, a közlekedőktől pedig fokozott óvatosságot kérünk ebben az időszakban – ismertette a Közút.

Egyszerűbb a megelőzés

A társaság felhívta a figyelmet, a jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése.

„A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között.”

– Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban elvárható, hogy a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetője távolítsa el a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni – hangsúlyozták.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában