Helyesírási kvíz

2020.08.02. 15:30

Ezt az ügyet nem sikerült eltussolni

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – újabb próba elé állítja azokat, akik időnként szívesen megbirkóznak egy-egy helyesírási fejtörővel.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Némiképp elhomályosult a tekintetünk s ború szállott elménkre a legutóbbi, 57. tesztünk értékelésekor, 2020. július 26-án; úgy látszik, ilyen ez a nyár… Ennyire nehéz volt? Lássuk azokat a példákat, amelyek a legtöbb gondot okozták!

hársfavirágillat: megfejtőinknek nem igazán jött be ez az aroma, hiszen válaszaik 39 százaléka volt helyes. A szabályok: a 110. és a 139.

előadás-sorozat: 42 százaléknak örülhettünk. A szabály: a 139. (Az előadás eleve összetett szó, így összesen már három összetételi tagunk van, hét szótaggal, ezért kell a kötőjel.)

tevékenységirányítás: kerekítve fele-fele a helyes és a téves megfejtések aránya. A szabály: a 139. (Álljunk meg egy szóra, mielőtt elkezdjük számolni a szótagokat – és számoljuk meg előbb az összetételi tagokat!)

gyógyszer-kombináció: 26 százalékban vált be, mondhatnánk. A szabály: a 139. (A turpisság hasonló, mint az előadás-sorozat esetében: a gyógyszer eleve összetett szó, még ha a hétköznapokban nem is igen tartjuk számon ezt a remek tulajdonságát.)

eltussolják az ügyet: 45 százaléknyi helyes válasz érkezett. Lehet, hogy a szobatársunk valamikor eltusolta az összes tusfürdőnket, ördög bújjék a bocskorába, az ügyet azonban két s-sel tussoljuk el, kéretik megjegyezni.

tízszázaléknyi: a megfejtések 47 százaléka volt jó. A szabály: a 117.

összeszerelő üzem: 40 százaléknyi találat esett. Megint az a fránya 118. szabály…

Reméljük, a legújabb tudáspróbával könnyebben boldogulnak tesztestársaink; lássuk hát!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F.Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában