Koronavírus

2020.05.31. 07:30

Nem tanácsos „ellógni” a maszk használatát

A tömegközlekedésre továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A pandémia enyhülésével a kormányrendeletek számtalan könnyítést hoztak a lakosság mindennapi életébe. Azonban a tömegközlekedést érintő biztonsági előírások fennmaradtak. A Napló olvasói levelekre hivatkozva kereste meg a DKV Zrt.-t. Akadt, aki azt nehezményezte, hogy sokan nem hordják maszkjukat az utazás ideje alatt, és volt olyan is, aki túlzsúfolt buszon utazott, ahol nem tartották meg az előírt védőtávolságot.

A tömegközlekedést üzemeltető cég a maszkok hiányáról a következő választ adta lapunknak: – A DKV Zrt. számára a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelt fontosságú szempont az utasok és a munkavállalók egészségének védelme, megóvása. A járvány debreceni megjelenése óta számos védelmi intézkedést vezettünk be. Naponta teljes körű fertőtlenítést végzünk járműveinken, az első ajtós felszállási rendet és a járművezetői jegyértékesítést felfüggesztettük, lezártuk a járművezető mellett és mögött az utasteret, a távolságtartás betartására vonatkozóan figyelemfelhívó, tájékoztató matricákat helyeztünk ki. Május 4-től a kormányzati előírásoknak megfelelően a debreceni autóbusz-, trolibusz- és villamosjáratokon is kötelező az utasoknak a szájmaszk viselése, vagy az orr és száj más módon történő eltakarása. Ha a jegyellen­őrök – akik szintén maszkot viselnek – az adott járat ellenőrzésekor maszk nélküli utassal találkoznak, kivétel nélkül, minden esetben figyelmeztetik az illetőt annak használatára. Tapasztalataink alapján az ellenőri felkérés hatására több utas is felteszi az egyébként nála lévő maszkot, megértve a viselés szükségességét. Azon utasokat azonban, akik egyértelműen kinyilvánítják, hogy nem kívánják semmilyen módon betartani a maszk viselésére vonatkozó kormányrendeletet, az ellenőrök a figyelmeztetést követően leszállítják a járműről. Ha ezen intézkedés közben sem együttműködő, lehetőség van akár rendőri közreműködést is kérni.

„Összességében elmondható, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatásainkat igénybe vevő utasaink nyolcvan százaléka már a felszállás pillanatában viseli a szájmaszkot”

– áll a DKV válaszában.

Fontos a távolságtartás

Egy másik olvasó szerint bizonyos járatokon nem tartják a megszabott másfél méteres védőtávolságot. A zsúfoltság miatt voltak, akik húsz-harminc centiméterre álltak egymástól. A tömegközlekedésért felelős társaság erre is választ adott. – A DKV Zrt. munkavállalóinak és utasainak védelme érdekében március 19-i üzemkezdettől bevezette a módosított szabadnapi menetrendet. A társaság az eltelt két hónap alatt folyamatosan monitorozta az utasszámokat, valamint a beérkezett lakossági és munkáltatói észrevételek alapján – amennyiben az járványügyi szempontból is indokolt – az ideiglenes, rendkívüli menetrendet felülvizsgálta. Az elmúlt hetekben meghozott enyhítések hatására láthatóan kezdenek visszaállni a normális hétköznapok. Ha az utasszámok alapján indokolttá válik egy gyakoribb sűrűségű menetrend, az utasok és kollégák védelméért megtesszük a szükséges intézkedéseket. Fontos azonban kiemelni, hogy társaságunk munkáltatóként felelősséget vállal azokért a dolgozókért, akik nem otthonról végezhető munkakörben dolgoznak, és fokozottan ki vannak téve a fertőzés kockázatának. Sok kollégát érint a távoktatás is, így nem, vagy csak részmunkaidőben tudják betölteni a munkakörüket.

„A kialakult járványügyi helyzet mindenkitől megváltozott teherbírást, rugalmasságot, toleranciát és empátiát igényel”

– válaszolta a DKV Zrt.

Péter Szabolcs

A koronavírussal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában