az előírás változatlan

2020.04.11. 20:00

A szervezők szerint érdemes tervezni

Drasztikusan visszaesett a jelentkezés a nyári táborokra a járvány miatt.

Fotó: Matey István, archívum

– Tavaly rekordévet zártunk, hiszen több mint 215 ezer gyermek táborozott, akik az eddigi legszélesebb kínálatból választhattak. Az idei esztendőben nagyon jól indultunk, hiszen már februárban több mint 20 százalékkal többen foglaltak tábort, mint tavaly ugyanekkor. Ez egyrészt az előfoglalási kedvezményeknek volt köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a szülők felismerték, hogyha minél korábban foglalnak tábort a gyermeküknek, annál biztosabb, hogy kompromisszum nélkül tehetik ezt meg – mondta el a Naplónak Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője. Kifejtette: az előfoglalás előnyei, hogy a szülők olyan áron, olyan helyszínen és olyan típusú tábort tudnak választani, mely leginkább a gyerekükhöz és nem utolsósorban a pénztárcájukhoz is passzol. – Emiatt bizakodóak voltunk, ám a koronavírus-járvány mindent felülírt, és drasztikusan visszaesett a jelentkezések száma.

„Teljesen érthető, hogy a szülőknek a mindennapi problémák, úgy mint a gyermekek otthon tanulása, a munkahely és az életszínvonal megtartása jelenleg sokkal fontosabbak.”

Azonban látni kell, hogyha nyárra véget ér a járvány időszaka, és engedélyezik a táborok megtartását, onnantól kezdve jó esélyünk van arra, hogy a táborkínálat drasztikusan kevesebb lesz, a 11 hetes nyári szünet alatti gyermekfelügyeletet pedig ugyanúgy meg kell oldani – tette hozzá.

A táborok egészségügyi intézkedési tervének része, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Tisztiorvosi Szolgálat helyileg illetékes szervénél be kell jelenteni a táborok megtartását. Ez független a jelenlegi helyzettől, korábban is érvényes szabály volt. Emellett ugyancsak változatlan előírás, hogy a táborok beteg gyermekeket nem fogadhatnak. Az ezzel kapcsolatos kötelező szülői nyilatkozat mellé egyes táborok kötelezően kérhetnek orvosi igazolást is a családoktól.

Visszajár a pénz

Tóth Béla hangsúlyozta, azoknak a szülőknek, akik már lefoglalták a nyári tábort, nem érdemes azt lemondaniuk. – Fontos tudni, hogy a szülők által befizetett előlegek a tábor elmaradása esetén maradéktalanul visszajárnak, ha központi utasításra kell eltekinteni a tábor megszervezésétől. Ennek okán, ha az operatív törzs a későbbiekben ilyen döntést hoz, úgy a családokat anyagi kár nem érheti. A jelentkezések leadása az áprilisig érvényes előfoglalási kedvezmények igénybevételének lehetősége mellett azért is nagyon fontos, mert ezek hosszabb elmaradása esetén a táborszervezők egy jó része dönthet úgy, hogy jelentkező gyermekek hiányában nem szervezi meg a táborokat. A portálunkon 500 táborturnus van meghirdetve, ilyenkor 7-800-nál szoktunk tartani. A táborszervezők egy része ugyanis még kivár.

– Mi nagyon bízunk a döntéshozó szakemberek kompetenciájában, valamint a jó idő közeledtének pozitív hatásaiban, így a fentiek okán csak biztatni tudjuk a szülőket arra, hogy keressenek tábort, valamint foglalják le mielőbb csemetéjüknek a vakációs lehetőséget – húzta alá Tóth Béla.

Rákérdeztünk arra is, milyen vésztervek jöhetnek szóba arra az esetre, amennyiben a járvány mértéke nyárra mégse csillapodik. Megtudtuk, egyes tábortervezők például gondolkodnak online foglalkozások megtartásában, ám ezek nem ölelik fel az egész napos felügyeletet, esetleg egy-egy órára tudják lekötni a gyermek figyelmét. Tóth Béla kiemelte, ez érdemi megoldást nem jelent, hiszen mindenképpen veszteséggel jár a szervezőknek.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában