elengedhetetlen eszközök

2020.03.24. 11:30

Kézfertőtlenítő és szájmaszk (tor)túra

A higiéniai alapeszközök beszerzése szinte lehetetlen feladat Debrecenben.

Fotó: Matey István

A mindig nyüzsgő debreceni főtér és környéke teljesen kihalt volt hétfő délben, amikor elindultunk szemrevételezni, mennyire számít vajon hiánycikknek a kézfertőtlenítő és a szájmaszk a cívisvárosban. A heves hóesésben csupán néhány, javarészt színes maszkot és gumikesztyűt viselő ember igyekezett ügyes-bajos dolgára, vagy állt be némán a patika előtt kígyózó sorba. A csendet a cipőjavítóból bömbölő Tankcsapda számok és néhány bizakodó hang törte meg.

Fotó: Matey István

– Remélem, itt tudok venni maszkot – szólt előttünk egy hölgy, akinek az eltakart arcából a szemén kívül semmi sem látszódott. És valóban, a higiéniai ajánlások követéséhez jelenleg három elengedhetetlen eszközre van szükség: szájmaszkra, kézfertőtlenítőre és gumikesztyűre. Éppen a megnövekedett kereslet miatt járja az a szóbeszéd, hogy a városban alig bukkanni ezek nyomára. Így három-három drogériát, patikát és boltot kerestünk fel a centrumban ennek a hiedelemnek az igazolására vagy cáfolására. A reményeink hamar szertefoszlottak, hiszen sok helyen már a bejáraton nagy felirat jelzi, hogy kifogytak ezen termékekből. A legnagyobb hiány talán szájmaszkból van, amellyel kapcsolatban az árukészlet feltöltéséről sehol sem kaptunk információt. Az egyik vásárló azt a megállapítást tette, hogy bár a híradások szerint a napokban e kellékekből várhatóan több százezer, akár millió darabos rakomány érkezhet Kínából Magyarországra, az is nyilvánvaló, hogy ezek elsődleges helye jelenleg az egészségügyben van, a sorban csak ezután jönnek a sarki gyógyszertárak.

Fotó: Matey István

Drága alternatívák

Eldobható gumikesztyűből sem állunk jól, hiszen ilyet is csak egyetlen helyen, 45 forintos darabáron találtunk, amely a száz darabos kiszerelést nézve nem mondható kedvezőnek. Kézfertőtlenítőt szintén hiába kerestünk, viszont a drogériákban kaptunk olyan ígéretet, hogy hamarosan új szállítmány érkezik. Addig is az egyik boltban a hagyományos gél helyette ajánlottak antibakteriális szappant, valamint 400 forintos darabáron olyan kendőt, ami egészen addig hatásos, amíg az ember nem mos kezet vízzel és szappannal. Valamennyivel drágább volt a tízdarabos kis alkoholos kendő, de ezt valamiért a boltos sem kínálta magabiztosan. A konklúzió a túránk alapján az lehet, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki a kezét szeretné tisztán és fertőzésmentesen tartani. Esetleg maradhatunk a szappannál és bízhatunk abban, hogy hamarosan feltöltik az üzletek polcait.

Fotó: Matey István

Orvosi szájmaszk pedig habár nem volt az említett helyeken, egy kalapbolt kirakatában a divatosabbnál divatosabb fejfedők alatt pamutból készült maszkokat hordanak a bábuk. Az arra vágyók egy ilyet már 2000 forintért is hazavihetnek, és a szakértők megszólalásai alapján elmondható: a semminél ez is mindenképpen jobb megoldás.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában