hírmorzsák

2020.03.14. 18:07

Ebes, a fejlődő község

Bicikliút, tornacsarnok és üzletház – többek között ilyen fejlesztések szerepelnek a hajdú-bihar megyei település terveiben.

Fotó: Kovács Péter

Biciklivel egészen Balmazújvárosig

Kerékpáros-barát település címet kapott Ebes. A faluban népszerű a biciklizés, mivel ez a leggyorsabb, legpraktikusabb, ugyanakkor környezetbarát közlekedési forma a településen. Korábban is épültek kerékpárutak Ebesen, a nemrégiben átadott Hajdúszoboszló-Ebes bicikliút új lendületet adott a kerekezésnek, hiszen most már Balmazújvárosig lehet tekerni.

Érkeztek lakók a környező településekről is

Korábban az ebesi, segítség nélkül, önmagukat ellátni képtelen idős emberek bentlakásos ellátását is biztosító idősek otthona csak a környező településeken volt biztosítva, több esetben hosszú várakozási idő mellett. Az Önkormányzat 2019. őszén avatta fel az új, mai kor igényeinek mindenben megfelelő 34 férőhelyes bentlakásos idősek otthonát. Ebben az intézményben kapott helyett a szociális alapellátás is. Mindkét ellátási forma népszerű a faluban, a bentlakásos részben környező településekről is érkeztek lakók.

Egyre több a szilárd burkolatú út

Hosszú ideig alacsony volt az aszfaltozott utak aránya a faluban. Az utóbbi néhány évben prioritást élvez a szilárd burkolatú utak építése, a meglévő javítása. Évente egy-két utcát tudnak leaszfaltozni, de tavaly négyet sikerült és a tervek szerint az idén is folytatódik a munka. Az útépítéssel egyidejűleg kialakításra kerül az utca csapadékvíz elvezetése is – tájékoztatta a Naplót Szabóné Karsai Mária polgármester.

Pályáznak a Magyar Falu programban is

Több fejlesztési témában is nyert támogatást Ebes az elmúlt évben a Magyar Falu Programban. Ezek közé tartozik orvosi műszerek beszerzése, nyílászárók cseréje a régi kúriaépületben, óvodába udvari játékok vásárlása és felszerelése, továbbá külterületi utak rendbetételéhez pótkocsi vásárlás, valamint autóbusz beszerzés a tanyagondnoki szolgálathoz.

Energiatakarékos lámpákra cserélik

A település közvilágítása korszerűsítését tervezi az ebesi önkormányzat. Az új, energiatakarékos ledes lámpákat első körben a nemrégiben megépült új út mentén szerelte fel. Ennek kedvező tapasztalatai után kezdik meg a falu többi részén a lámpatestek cseréjét.

Téesz központ helyett üzletház

A falugondnokság tulajdonában lévő régi téesz iroda épületét hamarosan lebontják, és a település központjában lévő telken egy új, irodáknak és üzleteknek otthont adó, korszerű épületet építenek. Ezzel a beruházással egy régi hiányt pótol az önkormányzat.

Tornaterem mellé tornacsarnok

Nagy álma a falunak egy tornacsarnok. Van ugyan tornaterme az iskolának, de az kisméretű. A többfunkciós, községi nagyrendezvények megtartására is alkalmas csarnokot az iskola szomszédságában lévő telken kívánja felépíteni a település önkormányzata. A telekhez vásárlás útján jutott Ebes.

Biztonságosabban a vasútállomásra

Folyamatosan zajlik a 100-as vasúti fővonal Püspökladány és Debrecen közötti szakaszának korszerűsítése, és ezzel együtt az ebesi vasútállomás átépítése. Épül a sínek falutól távolabbi oldalán lévő vasútállomás biztonságos megközelítését szolgáló gyalogos és kerékpáros aluljáró.

Vasúti élménypark a 4-es főút mellett

Ez év végéig kell elkészülni a vasúti élményparknak, amely egy vállalkozó pályázati támogatással megvalósuló projektje Ebes és a 4-es főút közötti területen. Amennyiben nem készül el az élménypark, az önkormányzat a nettó eladási áron visszavásárolja a területet a vállalkozótól – válaszolta kérdésünkre Szabóné Karsai Mária polgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában