időjárás

2020.01.14. 11:44

Cseppfertőzés, rosszullét: a ködös, téli idő veszélyei

A ködös, párás időjárással a baktériumok is szaporodnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Hidegpárna – már a szóösszetétel is szokatlan, ugyanakkor pontosan kifejezi a téli hónapokban gyakran előforduló ködös, szennyezett levegőjű, vacogtató hőmérsékletet, amelyek akár hetekig is meghatározói lehetnek a légállapotnak. Létrejöttéről Pártai Lucia meteorológustól érdeklődtünk.

– Egyszerű fizikai törvény az alapja: a hideg levegő nehezebb a melegnél. Az pedig, hogy a Kárpát-medencében, és persze a Cseh-medencében és Erdélyben is viszonylag gyakori, az a felszínforma sajátosságából adódik. Alapfeltétele, hogy hideg levegő töltse ki a medencét. Minél hidegebb van, annál nagyobb esély van a kialakulására, sőt, ha hó is van, az hűti a felette lévő levegőt, tartósítja a zimankót – mutatott rá a meteorológus.

Amikor a Kárpát-medencében megszűnik a hideg levegő utánpótlása, előbb vagy utóbb enyhébb, nedvesebb levegő érkezik.

– Ha ez nem jár erős széllel, akkor a fizikai törvénynek megfelelően a medencében megülepedett hideg levegőt nem tudja megbolygatni, nem tud a talaj közelébe kerülni, viszont néhány száz méter magasságban mintegy búraként borítja be a medencét. A hatása pedig az, hogy köd keletkezik, légmozgás hiányában a köd sűrűsödik, és nem tud felszállni, a hőmérséklet stabilizálódik körülbelül azon a szinten, amikor ködös lett a levegő – számolt be érdeklődésünkre Pártai Lucia meteorológus. Most nem érkezett túlságosan nagy hideg, és hó sincs, ezért csupán néhány fokkal vagyunk fagypont alatt. – Volt példa arra is, hogy mínusz 10-15 fokban állt be a hidegpárna. A köd pár nap elteltével megemelkedik, sűrű felhőréteget alkot, esetleg a hőmérséklet is magasabb lehet pár fokkal, viszont légmozgás továbbra sincs, ezért napról napra szennyezettebbé válik a felhőréteg alatti levegő – tájékoztatott.

Jellemzően borult, ködös idő várható a héten, néhol havazás is lehet. Emellett hidegre kell számítani, többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. S a hideggel és a mínuszok beálltával nem kerülhető el a járdák és az úttestek lefagyása sem, amit általában só és homok szórásával előzünk meg, de sokan ilyenkor is óvatosan lépkednek vagy egyáltalán nem mennek utcára. Dr. Burai Ágnes háziorvos elmondta, ilyenkor kevesebb beteg fordul meg a rendelőben, mert például az idősebbek nem mernek elindulni az utak miatt. – A lefagyott ónos eső okozhat nagyobb panaszokat is, így mi ilyesfajta sérülésekkel ritkán találkozunk, vagy ha mégis, a traumatológiára irányítjuk át a betegeinket – fogalmazott dr. Burai Ágnes.

A betegségek terjedését nem tudjuk kifejezetten megelőzni ilyen időben még szájmaszk használatával sem. – Az lényegében csak a cseppfertőzés ellen véd. Különféle multivitaminokat érdemes ebben az időszakban szedni, de jobban ajánlott a természetes rost bevitele, gyümölcs és zöldség fogyasztása. A ködös idő asztmás betegségben szenvedőknek okozhat panaszokat, a légzőszervi betegségeknél gyakori a hörgőszűkület megjelenése.

Emelkedhet a vérnyomás

Arról is szólt: a hideg időben megemelkedhet a vérnyomás, magasabbak lesznek az értékek. – Ha fejfájásra, szédülésre van panaszunk, akkor azonnal mérjük meg a vérnyomásunkat, s ha magas az érték, vegyünk be tablettát – hangsúlyozta a szakember, megemlítve: orrvérzéssel is járhat a magas vérnyomás.

KZS, ND

Erős hidegfront vethetne neki véget

Pártai Lucia elmondta, a légszennyezettséget a fűtés, az ipari szennyezés és a gépjárműforgalom okozza. – Annak, hogy napról napra rosszabb a levegő minősége, az is az oka, hogy a köd megemelkedésével már nincsenek nagy számban páracseppek, amelyek valamelyest megkötnék a szálló port, a levegőben lévő égéstermékeket. A hidegpárnának mindig egy erősebb hidegfront vet véget, mégpedig a megerősödő szél felszaggatja a ködöt, átkeveri a levegőt, és kezdetben enyhülést hoz. Később persze csökken a hőmérséklet ismét – tudtuk meg a meteorológustól, aki hangsúlyozta: ilyen erős hidegfront az elmúlt öt évben nem volt a téli hónapokban, rendre Észak-Amerikára zúdulnak le a hideg léghullámok. Ezért nálunk, Közép-Európában gyakori a hidegpárna.

Borítókép: A ködös, zúzmarás időnek is megvannak a szépségei

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában