Kérdések és válaszok

2019.06.04. 11:30

Kéregető gyerekekről és rohadó gazról is volt szó a legutóbbi közgyűlésen

Alig két év telt el azóta, hogy újraaszfaltozták Debrecenben a Balaton utca egy részét. Azóta 8-10 helyen bontották fel ott a burkolatot közműbekötések miatt – panaszkodott a debreceni önkormányzat legutóbbi közgyűlésén Szabó Gyula önkormányzati képviselő. Szakemberek szerint így hamarabb kátyússá válik a felület. A polgármester azt kéri: útbontás helyett inkább fúrással kellene megközelíteni a közművezetékeket.

Fotó: Kiss Annamarie

Hiába aszfaltozták újra több mint 50 millió forintos beruházással a Tégláskertben található Balaton utca egy részét alig két éve, azóta közműbekötések miatt már legalább 8-10 helyen felbontották a burkolatot, s ezzel hozzájárulnak annak viszonylag gyors tönkremeneteléhez. (A város más részein is gyakori ez a jelenség.) Érvényben van még az a korábbi állásfoglalás, mely szerint az új utakat 5 éven belül nem lehet feltörni? – kérdezte a debreceni önkormányzat legutóbbi közgyűlésének végén Szabó Gyula (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő.

Fotó: Kiss Annamarie

Válaszában Papp László polgármester azt kérte azoktól, akik házukat rácsatlakoztatják az utak alatt húzódó víz-, csatorna- vagy gázcsövekre, hogy azt ne a burkolat felbontásával, hanem lehetőleg fúrással oldják meg.

Kéregető gyerekek

Ágoston Tibor ezután arról számolt be, hogy az utóbbi időben a Monostorpályi úti József Attila Általános Iskola előtt, a tanítás kezdetekor, illetve annak végén, időnként gyerekek kéregetnek, s azokat a gyerekeket, akik nem adnak nekik pénzt, néha megfenyegetik. Amíg volt ott iskolarendőr, ilyesmi nem fordult elő – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban Papp László polgármester azt kérte az illetékes osztályvezetőtől, hogy vegye fel a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és kérjen tájékoztatást erről, s az alapján megteszik a szükséges intézkedéseket. Ágoston Tibor ezután arra panaszkodott, hogy tapasztalatai szerint az Epreskerti lakótelepen sokfelé megoldatlan a fűnyírás, több helyen már 70-80 centiméter magas a gaz. – A Cívis Ház ezzel megbízott embere összevissza vágja a füvet. A levágott gyom meg ott marad, rohad, bűzt áraszt – fogalmazott.

Papp László polgármester arra emlékeztetett, hogy a májusban esett sok eső nyomán a szokottnál gyorsabban növekszik a fű. Pacza Gergely hozzátette: a gyom vágására az ottani társasházak kötöttek szerződést a szóban forgó férfival, akitől a város már többször kérte, hogy ne hagyja ott a zöld hulladékot.

Vonatzaj az óvodában

Végül arra is kitért Ágoston Tibor, hogy a közelmúltban a közgyűlés oktatási bizottsága kihelyezett ülést tartott a Kemény Zsigmond Óvodában. – Amikor ott voltunk, félelmetes hangot adott az ablak előtt elsuhanó vonat – jelentette ki. Azt kérdezte, hogy az önkormányzat tervezi-e az ottani fémkeretes ablakok hangszigeteltekre cserélését vagy zajvédő fal kialakítását.

A polgármester kifejtette: a MÁV-val tárgyalnak zajvédő falak építéséről. Sajnos a 100-as fővonal debreceni szakaszának korszerűsítése kicsit csúszik, ennek lenne ez része. Az óvoda felújítását idén nem tervezik, de költségkalkulációt készíttetnek, és beveszik a fejlesztendő intézmények sorába – ígérte Papp László a debreceni közgyűlésen.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában