állatvilág

2019.04.29. 13:00

Két madár és mázsányi hal pusztult el Polgáron

Nyoma sem volt a tömeges madárpusztulásnak a Polgár melletti tavon.

Fotó: Hortobágyi Madárpark –Madárkórház Alapítvány

Nincs tömeges madárpusztulás – jelentette ki megkeresésünkre az a fotós, aki madarak és halak pusztulásáról tett bejelentést a Hortobágyi Madárkórházba a napokban.

Molnár Tamás elmondta: a polgári ipari park mellett lévő halastavakhoz szokott kijárni fotózni, és eddig két alkalommal tapasztalt állatpusztulást. 2017-ben sirálytetemet, majd ebben az évben húsvét előtt egy nagykócsag és egy szürkegém tetemet látott. Ellenben ez utóbbi esetben mintegy egy mázsa döglött hal is úszott a víz felszínén, voltak a halak között 40-50 centiméteresek is. A több hal a tó Tiszacsege felé lévő kifolyó közelében volt észlelhető, de az állóvíz többi részén is látott haltetemet. Az elpusztult madarakat lefotózta, a képeket eljuttatta Hortobágyi Madárkórháznak.

A Hortobágyi Madárkórház illetékesség híján a madárpusztulásról értesítette a megyei kormányhivatalt.

– Vaklárma, semmi féle tömeges madárpusztulás nem történt az egyébként zárt tavon – fogalmazott megkeresésünkre Tóth József, Polgár első embere. Hozzátete, hogy a hétfő délelőtti városvezetői ülésükön is téma volt az interneten megjelnt fals információ. – A képek nem azonos időpontban és nem azonos helyen készültek. A mezőőrök voltak kint a területen, nem tapasztaltak madárpusztulást. Halpusztulást viszont igen, mégpedig a madarak etetésére szánt értéktelen, úgynevezett fehér halak, köztük Busa is, pusztult lokálisan. Ennek a mértéke azonban nem tér el az egyébként olykor előfordulótól megkeresésünkre elmondta, hogy – fűzte hozzá Tóth József.

Nem tömeges elhullás

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz a Madárkórház Alapítványtól érkezett bejelentés, mely szerint egy természetfotós jelzéssel fordult hozzájuk a polgári halastavon észlelt hal- és madárpusztulás ügyében – olvasható a hivatal lapunk megkeresésére elküldött válaszában, majd azzal folytatódik, hogy a kormányhivatal – a bejelentésben foglaltak tisztázása érdekében – haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal. Helyszíni bejárást követően az igazgatóság arról tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy madártetem sem a vízben, sem a parton nem volt, a tóban talált haltetemek között – melyek pusztulását feltehetően a telepítést megelőző szállítás során, oxigénhiányos állapot okozta – védett faj egyedeit nem észlelte. A kormányhivatal emellett a Madárkórház Alapítvány felé bejelentéssel élő természetfotóssal is felvette a kapcsolatot, aki megerősítette, hogy mindösszesen két madár tetemét fotózta.

Mivel a kormányhivatal rendelkezésére álló adatok alapján az egyedek elhullása nem ítélhető tömegesnek, így nem merült fel olyan körülmény, amely természetvédelmi eljárás megindítását indokolná.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában