Helyi közélet

2019.03.22. 15:44

Megkezdődtek a MÜZLI kurzusai

Debrecen - A kockázatvállalás és eltökéltség hasznáról, valamint az iparvállalatok piaci sikereinek kulcselemeiről is hallhattak a Debreceni Egyetem hallgatói a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első óráin - olvasható az egyetem közleményében.

Debrecen - A kockázatvállalás és eltökéltség hasznáról, valamint az iparvállalatok piaci sikereinek kulcselemeiről is hallhattak a Debreceni Egyetem hallgatói a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első óráin - olvasható az egyetem közleményében.

- Ma Magyarországon és az egész régióban szükség van azokra a fiatalokra, akik megértik a kor kihívásait – legyen szó digitalizációról, hardvergyártásról, kereskedelemről, szolgáltatásról vagy éppen banki tevékenységről –, és olyan kreatív ötletekkel állnak elő, amelyek hasznosíthatók lesznek a világpiacon. Ennek a célnak az elérésére jött létre a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet – mutatta be a Debreceni Egyetem 2018 nyarán alapított új oktatási-szolgáltatási egységét az intézet egyik kezdeményezője és mesteroktatója, Ascsillán Endre csütörtökön, a MÜZLI első kurzusa előtt.

A gazdasági életben betöltött szerepét tekintve a GE Magyarország alelnöke a Böszörményi úti campuson mondott köszöntőjében kifejtette: a magyar gazdaságban a multinacionális nagyvállalatok termelik a GDP 80 százalékát, ugyanakkor a foglalkoztatottak 80 százaléka 60-150 fős mikro- és kisvállalkozásnál dolgozik. A kettő közül hiányzik a középvállalati réteg (több nagy multinak beszállító, 1000-1500 munkavállalót alkalmazó, 100 millió eurós stabil árbevétellel, professzionális menedzsmenttel rendelkező cégek), amely flexibilis az új kihívásokra, s a jövő menedzsereit képes meggyőzni arról, hogy ugyanolyan vagy még jobb feltételekkel tudja majd alkalmazni őket, mint nagyobb versenytársai.

- Az egyetem vezetőivel arra az elhatározásra jutottunk, hogy mesteroktatók – azaz gyakorlattal rendelkező szakemberek – segítségével oszthatjuk meg a leghatékonyabban azt a tapasztalatot, amely a digitalizáció, a gyártás, az ipar 4.0 kapcsán gyűlt össze az egyetem ipari partnereinél. Nemcsak a leendő közgazdászokra vagy mérnökökre összpontosítunk, hanem – multidiszciplináris megközelítéssel élve – várunk minden egyetemistát, hiszen Önök között vannak a jövő sikeres vállalkozói. Fontos célkitűzésünk megértetni, hogy szabad és kell is rizikót vállalni. A mai, egyre inkább kompetitív világban szükség van arra, hogy az ember megtanuljon felállni, újrakezdeni, mérhető – néha talán túlzott – kockázatot vállalni, és hinni valamiben, amit ha elég sokáig csinál, akkor sikerre vihet – biztatta a képzésen résztvevő hallgatókat Ascsillán Endre. Hozzátette: a mesteroktatók listáját igyekeztek úgy összeállítani, hogy a lehető legdiverzebb legyen az előadói kör, több szempontból közelítsék meg a termékfejlesztéshez, gyártáshoz, vállalkozásmenedzsmenthez kapcsolódó kérdéseket.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta, hogy az intézmény kifejezetten a képzések gyakorlatorientált jellegének növelésére, a hallgatók soft skilljeinek, azaz a szakmai tudáson felüli képességeinek az erősítésére hívta életre az új intézetet.

- Úgy gondoljuk, hogy az egyetemen a legmagasabb szintű elméleti tudást sajátíthatják el a hallgatók, ugyanakkor a gyakorlatias gondolkodásmódot, problémamegoldó készséget az ipari-üzleti élet területén komoly vezetői múlttal és jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező vállalati szakemberektől tanulhatják meg igazán. Éppen ezért döntöttünk a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet létrehozása mellett, ahol iparági tapasztalattal rendelkező mesteroktatók támogatják a hallgatók munkáját – fogalmazott Pintér Ákos.

A rizikóvállalásra és a kitartó munkára hívta fel a diákok figyelmét Lencsés Gergő, aki a Termékfejlesztés, kockázatkezelés, termelés és ellátási lánc menedzsment című kurzus keretében a Műszaki Karon tartott órán. A GE globális értéklánc vezetője – aki az ipari óriás valamennyi gázturbinát és turbinaalkatrészt előállító gyárának működéséért felelős – kitért a sikeres karrierhez nélkülözhetetlen készségekre és képességekre, azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy mindig tudjanak és merjenek megszólalni, kérdéseket feltenni. Előadásában az iparvállalat energetikai üzletágáról, a hazai villamosenergia-fogyasztási szokásokról, valamint a legújabb technológiáknak (AR, machine learning, mesterséges intelligencia, BigData, robotika) az ellátásilánc-menedzsmentre gyakorolt hatásáról is beszélt.

A Vállalkozásmenedzsment és innováció címmel meghirdetett kurzus keretében Joerg Bauer, a Tungsram Csoport tulajdonosa tartotta az első órát. Az elnök-vezérigazgató szerint fontos, hogy hidat képezzenek az egyetemi oktatás és kutatás, valamint az iparvállalatoknál megjelenő innováció között. A cégvezető a több mint 120 éves múlttal rendelkező, s tavaly ismét Tunsgram márkanév alatt újraindított világítástechnikai cégen keresztül mutatta be az innováció fontosságát. Ismertette a jelenleg zajló gazdasági trendeket, illetve az exponenciális növekedés előtt álló legújabb technológiákat. A kurzus során a hallgatók a vállalkozási alapismeretek mellett gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetnek meg a vállalatvezetés modern stratégiáival, a vállalkozásindítás jogi és finanszírozási hátterével. A képzés gyakorlati jellegét erősítve a félév során a hallgatóknak team-munkában egy-egy startup cég koncepcióját kell kidolgozniuk, majd prezentálniuk, utóbbiakban egy coach is a segítségükre lesz.

A MÜZLI kurzusai április elején folytatódnak, akkor ismét Joerg Bauer és Lencsés Gergő, valamint Ascsillán Endre tart majd órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában