Helyi közélet

2019.03.20. 15:42

Harminc kőrösis a dobogón

Hajdúnánás - Tizennyolc féle ismeretből adott számot nyolc gimnázium diákválogatottja.

Hajdúnánás - Tizennyolc féle ismeretből adott számot nyolc gimnázium diákválogatottja.

Immár 28. éve zajlik a környék nyolc gimnáziumának tanulói között az a tavaszi tanulmányi verseny, amelynek idén újra Hajdúnánás adott otthont. A területi versenyen a nánási gimnázium tanulói mellett, négy nyíregyházi, egy-egy fehérgyarmati, nyírbátori és tiszafüredi iskola diákjai mutathatták meg tudásukat.

Közel ötszáz tanuló

Minden tanévben az őszi sportversenyt a tavaszi tanulmányi megmérettetés követi a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium hat (korábban nyolc) évfolyamos képzésben tanuló diákjai számára. Immár 28. éve zajlik a környék nyolc gimnáziumának tanulói között az a területi verseny, amelynek idén újra Nánás adott otthont. Az ünnepélyes megnyitóra közel ötszáz tanuló és kísérői érkeztek a református templomba. Gacsályi Gábor vezető lelkipásztor, majd dr. Csiszár Imre alpolgármester köszöntő szavai után Dér Balázsné Dobi Inci, a gimnázium igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.

Ezt követően a versenyzők átsétáltak az iskolájuknak kijelölt tantermekbe és elkezdődött a 18 féle versenyszámot magába foglaló vetélkedő. Ebben kémiától a népdaléneklésig, bibliaismerettől a helyesírásig sok minden szerepelt. A gimnázium tantermei mellett a helytörténeti gyűjtemény, a városi könyvtár, a gyülekezeti ház és a Csiha szakgimnázium is versenyhelyszínné vált.

A délelőtti órákban a nyolc intézmény vezetői tanácskoztak, közben a felkért vendégek és pedagógusok zsűriztek, javítottak, pontoztak, míg mások az idegen nyelvi versenyeken szóbeliztettek. Délután szabadidős programok, moldvai táncház, játékterem, futball és filmvetítés várta a fiatalokat.

Az eredményhirdetésnek a református templom adott otthont; csak ahhoz több mint egy óra kellett, hogy minden versenyszám első három helyezettje átvegye oklevelét és tárgyjutalmát. A tanulók a templom falait megremegtető, óriási üdvrivalgással fogadták társaik sikerét.

Volt mire büszkének lenniük a helyi gimnazistáknak is, a kőrösi diákjai összesen harminc érmet szereztek – nyolc első, tizenhárom második és kilenc harmadik helyezést értek el. Összesítésben a hajdúnánási gimnázium a negyedik helyen zárt, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium végzett az élen.

- Harsányi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában