Helyi közélet

2019.02.26. 13:55

A szép magyar beszédért

Debrecen - A középiskolás diáklány a Kazinczy-díjért versenyzett.

Debrecen - A középiskolás diáklány a Kazinczy-díjért versenyzett.

Monoki Barbara a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola 12. osztályos tanulója. A Szép Magyar Beszéd versenyre dr. Dósáné Gargya Tünde készítette fel; a megmérettetés megyei fordulóját a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában rendezték meg múlt szerdán, erről Barbara beszámolóját olvashatják.

„Reggel kilenc órakor a nagyteremben gyülekeztünk, itt már megismerhettem a versenytársaimat. Szerencsére hamar társaságra leltem, ezáltal nem voltam egyedül a verseny végéig.

Először az írásbeli feladatot kellett megoldanunk. A Péchy Blanka-féle jelölésrendszerrel kellett elemeznünk egy mondatot, ami így szólt: „Talán semmiben sem volt Ady Magyarországon annyira újító és annyira európai, mint ahogy a szerelmet felfogta.” Számomra ez a feladat bizonyult a legnehezebbnek, de szerencsére erre lehetett a legkevesebb pontot szerezni. A második fordulóban mindenki felolvasta a szabadon választott szövegét, ami egy XX. századi írótól származó értekezés vagy esszé volt. A kötelező szöveg következett, amit három írásból választhatott ki a zsűri. Bokor József Hadd ne ragozzam! című művére esett végül a választásuk. Ebben a fordulóban egyesével hívták be a versenyzőket, és aki már bement, nem jöhetett ki a verseny végéig. Mindenki nagyon izgult, ennél a feladatnál sokan elakadtak, mivel csak egy átolvasásra volt időnk.

Összességében nagyon jól éreztem magam a versenyen, örülök, hogy ilyen színvonalas körülmények között mérettethettem meg magam, és új ismerősökre tehettem szert. Úgy gondolom, ez a tapasztalat, a mások előtti kulturált, igényes beszéd alkalmazása és gyakorlása majd a szóbeli érettségi vizsgáimon is hasznomra válhat.”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában