Helyi közélet

2017.11.10. 13:23

Nem tartanak a téltől a Közútnál

Debrecen - A közútkezelő a hóeltakarító gépeket felkészítette, a sótárolókat feltöltötte.

Debrecen - A közútkezelő a hóeltakarító gépeket felkészítette, a sótárolókat feltöltötte.

Péntektől téli ügyeletben működik a Magyar Közút Zrt. vagyis a nap bármely órájában képesek a hozzájuk tartozó állami tulajdonú, számozott főutakon, Hajdú-Biharban például a 4-esen, a 48-ason és a 33-ason a síkosságot megszüntetni – jelentette be Szoták Zoltán, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója.

Gépek, anyagok, emberek

Elmondta: 31 saját és 9 bérelt géppel várják a tél támadását. Ezen kívül van még 9 rakodójuk és 6 hómarójuk is. Ezeket felkészítették, gépszemle keretében kipróbálták. Komoly hóhelyzet esetén, – vállalkozókkal, cégekkel kötött szerződéseknek köszönhetően – további munkagépeket is tudnak bérelni.

A közútkezelő raktáraiban jelenleg csaknem 4 ezer tonna só, 37 tonna (sóoldat készítésére alkalmas) kalcium klorid granulátum, 43 köbméter ilyen oldat és 278 tonna érdesítőanyag áll rendelkezésre. Mivel tavaly télen 6 ezer tonna só fogyott el, további sóbeszerzésen is dolgoznak, mely november végéig megérkezik – ismertette Szoták Zoltán.

A pénteki sajtótájékoztatón | Fotó: Matey István

A sokéves gyakorlatnak megfelelően ezen a télen is megemelik dolgozóik létszámát, a meglévő 204 főhöz további 28-at vesznek fel. Ők a megye 5 üzemmérnökségén, 3 műszakban, a nap 24 órájában készenlétben állnak.

Sorban haladnak a munkával

Arról is beszélt a szakember, hogy a megye 1616 kilométernyi úthálózatán a téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az előzetes ütemtervnek megfelelően végzik majd a Magyar Közút szakemberei. Először az országos közúthálózat „ütőerének” számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást. A településeket összekötő mellékutak, illetve a kis forgalmú bekötőutak maradnak a végére.

Elsősorban a forgalmas szakaszokon megelőző jellegű sózást is végeznek. Szoták Zoltán kiemelte, hogy a hóeltakarítást csak akkor tudják hatékonyan megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Az alatt csak sóznak, mellyel a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását igyekeznek megakadályozni.

Fotó: Matey István

Azokon a helyeken ahol gyakran alakul ki hófúvás, csaknem 20 kilométer hosszan helyeztek ki hófogó rácsokat-, és hálókat. Az utakon télen keletkező gödröket pedig hideg aszfalttal tömik be – tette hozzá a Szoták Zoltán, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Továbbá utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra, vagy rendkívüli helyzetekre.

Információs források

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei diszpécserszolgálatán a +36 (52) 819-421-es telefonszámon érdeklődhetnek. Ezen kívül a www.utinform.hu oldalon számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársait a +36 (1) 366-2400-s telefonszámon érhetik el.

További hasznos téli közlekedési tanácsokat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos információkat a társaság weboldalán erre a linkre kattintva érhetnek el.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában