Helyi közélet

2017.11.24. 12:55

Advent idején is figyeljünk a biztonságra

Hajdú-Bihar - Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető a bosszankodás a Karácsonyt megelőző időszakban is.

Hajdú-Bihar - Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető a bosszankodás a Karácsonyt megelőző időszakban is.

Advent idején az üzletekben, bevásárlóközpontokban és vásárokon megnövekszik a forgalom. Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

 • A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, a vásári forgatagban, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, üzletekben követik el. Fokozottan figyeljenek arra, hogy a pénztárcáikat ne a kosár, táska tetején, hanem jól elrejtve, lehetőleg a kabát belső zsebében tartsák! Fizetéskor a pénztárca mindig a látótérben vagy a kezükben legyen! A táskáikat egy pillanatra se veszítsék szem elől, ne hagyják a bevásárlókocsiban, felügyelet nélkül! A válltáskák zsebeit ajánlatos mindig behúzni, és zsebekkel befelé fordítva hordani. Tömegközlekedési eszközön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézitáskáikat szorítsák a testükhöz!
 • Bankkártyás fizetés esetén, a PIN kódot úgy üssék be, hogy azt illetéktelen személy ne tudja leolvasni! A bankkártyát, mobiltelefont, a pénzt és az igazolványokat lehetőség szerint külön tárolják! Elvesztés, eltulajdonítás esetén azt azonnal tiltsák le bankjuknál!
 • Az ünnepi rohanások során sokan kevésbé foglalkoznak autójuk biztonságával és látható helyen hagyják értékeiket, pedig az elkövetőknek néhány pillanat is elég ahhoz, hogy az autóban hagyott mobiltelefont, táskát megszerezzék. Mielőtt az autót magára hagyják, győződjenek meg arról, hogy hagytak-e telefont, GPS készüléket, egyéb műszaki cikket látható helyen! Személyes irataik se maradjanak a járműben! A csomagokat célszerű úgy elrendezni, hogy közben senki ne figyelhesse meg, mi került a csomagtartóba. Távozás előtt még egyszer ellenőrizzék, hogy az autó bezárt állapotban van. Az indítókulcsot mások számára ne tegyék könnyen hozzáférhetővé!
 • A karácsony közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt a kiszemelt személytől.
 • Trükkös tolvajok – általában egyszerre több személy – a háztulajdonosok jóhiszeműségét kihasználva jutnak be az ingatlanba, ahol a sértett figyelmét elterelve kutatják fel a pénzt, értékeket. Lehetőség szerint tehát idegeneket soha ne engedjenek be a kapun, még az udvarra sem! Ha úgy gondolják, csalóval állnak szemben, értesítsék a rendőrséget!
 • A balesetek megelőzése érdekében kérjük, a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az adventi készülődés okozta megnövekedet forgalomra tekintettel figyelmesebben, óvatosabban és előzékenyebben közlekedjenek. A téli időjárás miatt megváltozott közlekedési viszonyokra tekintettel, felhívjuk a figyelmüket a KRESZ-szabályok maradéktalan betartására és arra, hogy a járművek láthatósága érdekében fektessenek kiemelt hangsúlyt a világító és fényjelző berendezések megfelelőségére. A gyalogosok részéről is fontos, hogy kellő figyelmet kapjon a láthatóságuk, amelyet leginkább megfelelő színű ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetnek el.

  - police.hu -

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában