Helyi közélet

2017.08.23. 14:13

Nagyítóval keresik

<em>Miközben egyre pusztítóbb a munkaerőhiány Magyarországon, komoly veszteséget okozva a vállalatoknak, mozgástér tekintetében a munkáltatónak igencsak meg van kötve a keze. Nem írathat alá például a gyakornokkal olyan szerződést, hogy a tanuló időszakért cserébe x ideig a fiatal kolléga nála fog dolgozni.</em> Petneházi Attila írása.

Miközben egyre pusztítóbb a munkaerőhiány Magyarországon, komoly veszteséget okozva a vállalatoknak, mozgástér tekintetében a munkáltatónak igencsak meg van kötve a keze. Nem írathat alá például a gyakornokkal olyan szerződést, hogy a tanuló időszakért cserébe x ideig a fiatal kolléga nála fog dolgozni. Petneházi Attila írása.

Miközben arra sincs garancia, hogy az az autószerelő, akit a márkakereskedő drága pénzen éveken át a legfrissebb szakmai ismeretekkel vérteztetett fel, némi pluszpénz fejében nem fogja a kalapját és áll tovább; még csak nem is feltétlenül egy távoli, jól fizető országba, talán csak a régi munkahelyétől két utcasarokra. Az idei első negyedévben csak a versenyszférában 43 ezer betöltetlen álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, ami soha nem látott mérték. Ez potenciális veszély a cégek növekedésére nézve, s úgy tűnik, hogy egyelőre a minimálbér és a garantált bérminimum emelése sem hozott megoldást.

Sok vállalat beruházásokkal, gépesítéssel, robotizálással igyekszik pótolni a munkaerőt, ez azonban korlátokba ütközik. Számos szektorban a két számjegyű béremelés sem megoldás, hiszen a pénz önmagában nem pótolja a képzett munkaerőt. Azt ugyanis nemcsak a határainkon innen, de immár azon túl is (Ukrajnában vagy Szerbiában) nagyítóval kell keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában