Helyi közélet

2017.06.15. 17:38

Adj egy ötöst! - Tanulságos kalandon túl a debreceni diákok

Debrecen - Résztvevőknek és szervezőknek egyaránt hatalmas élményt nyújtott az esemény.

Debrecen - Résztvevőknek és szervezőknek egyaránt hatalmas élményt nyújtott az esemény.

A fogyatékkal élőket és az egészséges diákokat akarták közelebb vinni egymáshoz az „Adj egy ötöst!” elnevezésű interaktív szemléletformáló nap keretében a Telegdi Kata Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnáziumban valamint a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének (LÉARE) székhelyén kedden.

– Az „Adj egy ötöst!” program – ennek a része a debreceni iskolában megtartott esemény – háttere, hogy a Salva Vita Alapítvány kiírt egy pályázatot iskolák számára, aminek a lényege, hogy az egészséges diákok aktív személyes élmények által megismerhetik a fogyatékkal élők mindennapjait – hangsúlyozta Farmasi József iskolaigazgató. Az esélynapon közreműködött továbbá, a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési Önkéntes Ház, valamint a Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodája is ott volt.

Teljes élet vakként is

Nagyné Berke Mónika, a LÉARE munkatársa és a Salva Vita Alapítvány tapasztalati vezetője elmondta, hogy egy folytatásra alkalmas dolgot hoztak létre.

A mai eseménynek épp az a lényege, hogy más oldalról közelítsük meg a fogyatékossággal élők életét. Látássérültként ugyanis mi is szoktunk társasjátékozni, táncolni, tandemezni, ezeket pedig minden résztvevő kipróbálhatja. Élő könyvtárral is készültünk, ennek lényege, hogy a résztvevők valamilyen szempontból érdekes fogyatékossággal élőkkel is találkozhatnak.

Van köztük olyan, aki teljesen vakon egy nagy gazdaságot vezet, gyógynövényeket termeszt, van, aki szenvedélybetegségből gyógyult ki, de van, aki egyben látás és hallássérült is. Ezzel megmutatják, hogy így is lehet teljes életet élni – mondta a tapasztalati vezető. Hozzátette, az egyesületnek a vendéglátó iskolával már több mint öt éve jó a kapcsolata, sok közös rendezvényük volt, ezért nem volt kérdés, hogy együtt jelentkeznek az „Adj egy ötöst!” pályázatára.

Akár kerékpározhatnak is

– A látássérültek is nagyon szeretnek sportolni, mozogni, biciklizni. Ez utóbbi egyedül ön- és közveszélyes lenne, ezért jó a tandemezés. Elől ül egy látó ember, hátul egy látássérült, így nekik sem kell lemondaniuk a biciklizésről. Persze az a legjobb, ha tudnak kerékpározni, úgy megkönnyítik nemcsak a saját, de az elől ülő dolgát is. Ennek ellenére azért érdemes előre szólni, ha épp kanyarodni vagy fékezni kell, hogy fel tudjanak készülni az eseményre – mondta Nagy András, a LÉARE munkatársa, egyben a rendezvény egyik szervezője, aki a tandemezésben segítette az érdeklődőket.

Élmény volt számukra

Varga Ákos és Káplár Noémi az iskola részéről segített a szervezésben. Elmondták, nagyon érdekelte őket a fogyatékossággal élők élete, így mindenképp részt akartak venni a rendezésben. Ákos azokat a társasjátékokat mutatta meg a tanulóknak, amelyekkel a vakok is tudnak játszani.

Ezek különlegessége, hogy különböző formák és anyagok használatával különböztetik meg egymástól a bábukat, a dominókat, és a sakktábla mezőit is. Káplár Noémi pedig azoknak segített, akik kipróbálták a kerekesszékes közlekedést.

Tagyi Nikolettet és Nyújtó Petrát a kíváncsiság vitte el a rendezvényre. Elmondták, hogy hatalmas élmény volt számukra belepillantani a fogyatékossággal élők mindennapjaiba, és amit csak lehetett, kipróbáltak.

HBN–BR


Az „Adj egy ötöst!” programot a Szerencsejáték Zrt. aktívan támogatja. Tordy Zsuzsanna sajtófőnök úgy fogalmazott, hogy szeretnének más vállalatok számára példát mutatni, valamint olyan iskolai érzékenyítő program meghonosításában részt venni, ami felhívja a tizenéves korosztály figyelmét a fogyatékossággal élő emberekre, hogy képesek legyenek velük értő és érző módon viselkedni a mindennapi élet eseményeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában