Helyi közélet

2017.04.20. 08:51

Lendületes felmelegedéssel kezdődött az április

Debrecen - A hónap első felének időjárása a megszokottnál valamivel enyhébb és szárazabb volt.

Debrecen - A hónap első felének időjárása a megszokottnál valamivel enyhébb és szárazabb volt.

Kelet-Magyarországon az egyre változékonyabbra forduló, frontokban gazdag időszakban gyakran fújt élénk vagy erős szél, de ezzel együtt sem volt kedvezőtlen az időjárás a mezőgazdaság számára.

Húsz fok felett

A második tavaszi hónap lendületes felmelegedéssel vette kezdetét, a hőmérséklet csúcsértéke napokon át 20 fok felett alakult. Másodikán és harmadikán néhol már nyári napot, azaz 25°C-ot meghaladó maximum hőmérsékletű napot regisztráltunk. Ezeket a napokat nagy, 22-23 fokos hőingadozás jellemezte a száraz levegőnek köszönhetően: az enyhe nappalok mellett a napi minimumok még rendre +5 fok alatt álltak be, egy-egy mély fekvésű, szélvédett helyen pedig a talaj mentén fagypont közeli érték is előfordult. A hónap hatodik napjáig tartott ki a szokatlan meleg, majd erős hidegfront érkeztével jelentősen visszaesett a hőmérséklet, sokfelé hullott 5-10 millimétert elérő csapadék. Az érkező óceáni eredetű, nedves levegő és a sok felhő hatására egy-két napra 10 fok közelében maradt a napi csúcsérték, majd állandósult a 15-20°C közötti maximum. Éjszakánként maradt a 2-7 fokos legalacsonyabb hőmérséklet, de talajmenti fagy több ízben is előfordult. Az erős éjszakai lehűlés károkat általában nem okozott a kultúrákban.

Kelesztő öntözés

Talajaink felső egy méteres szélvényének vízdeficitje délnyugat felől északkeletre haladva egyre többfelé érte el az 50 millimétert, s a hiány tekintélyes része éppen a művelt rétegben jelentkezett. A sekély magvetések a hónap eleji enyhe és szeles napokon voltak kitéve a kiszáradás veszélyének, legfőképpen a laza homoktalajok esetében. Hatodikát követően már gyakoribb volt a csapadék, de a 10-18 milliméternyi félhavi összeg ellenére jól jött a kelesztő öntözés a csírázó állományoknak. A változékony, épp a csonthéjas gyümölcsültetvények virágzása idején egyre csapadékosabbra forduló időben erős volt a monília, tafrina és egyéb gombás, baktériumos kórokozók fertőző képessége. A növényvédelmi beavatkozások szervezésére ugyanakkor még bőven kínálkozott alkalom, szemben az elkövetkező időszakkal. Az előrejelzések szerinti ismétlődő csapadék és kifejezetten hideg napok bár számottevő nedvességpótlást ígérnek a talajok számára, azonban tovább fokozzák majd a növényvédelmi kockázatokat.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában