Helyi közélet

2016.12.01. 16:40

Nincs már messze az ehető csomagolás?

Debrecen - Néhány év múlva nemcsak az ebédet, hanem annak akár a csomagolását is megehetjük.

Debrecen - Néhány év múlva nemcsak az ebédet, hanem annak akár a csomagolását is megehetjük.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter és az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter a Debreceni Egyetemen. Dr. Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, a Pharmapolis klaszter elnöke az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta: az ő klaszterük (cégcsoportjuk) 2008-ban jött létre és jelenleg 70 vállalatot tömörítenek, közöttük milliárdos forgalmat elérőket is.

Jávor András arról is beszélt, hogy miközben a Debreceni Egyetem klaszterei régóta együttműködnek, a piac más szereplőivel, további klaszterekkel is keresik a kapcsolatot. Így találtak rá a szintén az élelmiszercsomagolással foglalkozó magyar Omnipack klaszterre.

Ehető csomagolás

Ugrin András, az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter elnöke kifejtette: az ő 2003-ban indult klaszterük jelenleg 40 milliárdos piacot fed le. Egy termék becsomagolásához a raklaptól, a zsugorfólián keresztül, a tasakig szinte mindent elő tudnak állítani. – Több mint 8 éve foglalkozunk lebomló csomagolóanyagok fejlesztésével. Ipari kukorica- és ipari burgonyakeményítőből készítünk olyan fóliákat, amelyeket akár meg is lehetne enni, vagy vízben fel lehetne oldani, mert nem tartalmaznak mérgeket – jelentette ki.

A Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter és az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírása | Fotó: Matey István

Hozzátette: sajnos ezután környezetvédelmi termékdíjat kell fizetniük, így nehéz nekik piacot találni, hiszen lényegesen drágábbak mint a hagyományos poliolefin származékok. Utóbbiak viszont sokszor csak több száz év alatt bomlanak le, ráadásul gyártásuk során káros anyagok keletkeznek.

Alacsony hőmérsékleten főzni

Olyan csomagológépek és anyagok kifejlesztésével kísérletezünk, amelyek tartósítószerek nélkül is hosszan frissen tartják az élelmiszereket. Ilyen technológia például a szuvidolás, vagyis egy olyan vákuumozás mely után viszonylag alacsony hőmérsékleten magában a zacskóban főzzük a termékeket – ismertette dr. Prokish József vegyész, a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centrumának egyetemi docense, a Pharmapolis klaszter ügyvezető igazgatója. Elmondta: a két klaszter együttműködésének egyik legfontosabb célja például az ilyen technológiák közös tökéletesítése.

Polerecki Zsolt az Omnipack ügyvezetője hangsúlyozta, felmérések bizonyítják, hogy már nemcsak a nyugat-európai, hanem a magyar fogyasztók is egyre fontosabbnak tarják a környezetbarát csomagolást.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában