Helyi közélet

2016.11.11. 08:34

Az USA mamut ahhoz, hogy egyetlen ember kifordíthassa a sarkából

Debrecen - Ábrahám Lászlót és Turi Gábort kérdeztük arról, mit szólnak az elnökválasztáshoz.

Debrecen - Ábrahám Lászlót és Turi Gábort kérdeztük arról, mit szólnak az elnökválasztáshoz.

Meglepetés volt az elnökválasztás eredménye Ábrahám László számára, aki ráadásul Hillary Clintonnak „szurkolt”. Az amerikai központú National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, az Egyesült Államokban élő ismerősei szerint a „rossz” és a „még rosszabb” között kellett dönteni. – Biztos vagyok abban, hogy lesz változás az amerikai politikában, de ott jól működik a fékek és ellensúlyok rendszere, az elnök nem fog őrültségeket elkövetni. Az USA mamut ahhoz, hogy egyetlen ember kifordíthassa a sarkából – tette hozzá.

– Trump sok mindent át akar alakítani, és erős nyomást gyakorol rá a népnek az elittel szembeni fönntartása. Ha ezen csak egy kicsit tud változtatni, tehát az elit viselkedését emberközelibbé tenni, a vezetők és a polgárok közti hatalmas rést csökkenteni, akkor sikeres elnök lehet – véli Ábrahám László. Megjegyezte: habár a kampányban Trump és Clinton kígyót-békát kiabált egymásra, Clinton gratulált Trumpnak és felajánlotta neki támogatását. – Ez az ottani politikai kultúrában benne van, itt, Európában sokan tanulhatnának belőle – mondta.

A gazdasági hatások kapcsán emlékeztetett rá, hogy a választás eredménye először esést okozott több tőzsdén is, de gyorsan korrigáltak. Szerinte az a nagy kérdés, hogy hogyan fog viszonyulni az USA Európához és Ázsiához. – A kampányban lehet keménykedni, és lehet egyoldalú döntéseket hozni, például 30 százalékos védővámokat kivetni az ázsiai árukra, de az intézkedéseknek visszahatása is lesz – vetítette előre.

Gyökeres változás várható

Turi Gábor, a Napló egykori újságírója, Debrecen valamikori alpolgármestere a kilencvenes években csaknem öt évet töltött az Egyesült Államokban kulturális attaséként. A ma már Nagymaroson élő sokoldalú publicista számított a meglepetésre, mert, mint mondta, az uralkodó elit elleni elégedetlenség jelei mutatkoztak az USA-ban.

– Az elmúlt években egyes térségekben iparágak szűntek meg, vagy áttelepítették azokat Kínába, illetve más országokba. Emberek milliói kerültek nehéz szociális helyzetbe, ezért szavaztak az elit ellen, amibe nemcsak a politikai, hanem a gazdasági és a média is beleértendő. Az emberek jó részének elege lett abból, hogy megmondják nekik, mit gondoljanak a világról. Mivel a mainstream média, azaz a meghatározó szerepet játszó nyomtatott és elektromos sajtó jelentős hányada baloldali-liberális beállítottságú, Hillary Clinton is azt testesítette meg számukra, hiszen őt támogatta. Úgy érezték, kevesebbet foglalkoznak a lakosság problémáival, ezért egy globális üzenetnek is felfogható Trump támogatása.

Turi Gábor szerint a hazai sajtó – bár itt már nincs baloldali túlsúly – is átvette az amerikai média sugallatait, és Trumpnak a botrányos kijelentéseit állította a középpontba, holott ezek kevésbé számítottak a szavazóknak. Inkább a határ lezárására, a migráció megállítására, a munkahelyteremtésre irányuló terveket vették figyelembe a voksolásnál. Hogy mi várható Trump győzelme után?

– Rendkívül fontos, hogy a 9 tagú legfelsőbb bíróság egyensúlya a republikánusok felé fog elbillenni, ez pedig lényegesen megváltoztatja a törvényalkotást. Hangsúlyeltolódás várható mind a bel-, mind a külpolitikában. Várhatóan befejezi a demokrácia exportját, s amennyiben partnerséget tud kialakítani Kínával és Oroszországgal, akkor az így felszabaduló erőforrásokat hazai fejlesztésekre, munkahelyteremtésre, a lakosság helyzetének a javítására fordíthatja.

HBN–SZT, ÉP


Berlin, Párizs, Brüsszel, Bécs, Róma, Moszkva, Prága, Varsó, Bukarest, Pozsony, Belgrád, Zágráb, Madrid - A republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását a csütörtöki nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen meglepetésként értékelte, és a kommentátorok többsége abban is egyetértett, hogy a "hagyományos" politikai elittel szembeni lakossági elégedetlenség váltotta ki.


Washington - Több amerikai városban tüntettek Donald Trump, megválasztott elnök ellen szerdán éjszakába nyúlón, de mellette is kiálltak.


Washington - A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában