Helyi közélet

2016.10.06. 18:15

A hősökre emlékeztek

Debrecen - Beszédekkel, zenével és koszorúzással tisztelegtek az aradi 13-ak előtt.

Debrecen - Beszédekkel, zenével és koszorúzással tisztelegtek az aradi 13-ak előtt.

Megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseiről és az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokokról. Az emléknap eseményei a Balmazújvárosi úthoz közel, Nagysándor József honvédtábornok kőhalmánál kezdődtek ahol Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere mondott beszédet, majd a Pergő Hagyományőrző Műhely Bakator zenekara adott műsort.

Ezt követően a Honvédség Péterfia utcai toborzóirodájának falán elhelyezett Nagysándor József-emléktáblánál Polyák András alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke – szakadó esőben – szólt az összegyűltekhez. Elmondta: a szabadságharc végén kivégzett 13 honvédtábornok igazi hősként viselkedett, eszükbe sem jutott, hogy elmeneküljenek, hogy magukra hagyják katonáikat.

Polyák András arról is beszélt, hogy a közéjük tartozó Nagysándor József tábornokot Debrecenhez a szabadságharc egyik legfontosabb ütközete, az 1849. augusztus 2-ai köti, mely elveszett. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a honvédek rosszul mérték fel az erőviszonyokat. Azt gondolták, hogy 10-15 ezer orosz katonával állnak szemben, de később kiderült, hogy valójában az 50-80 ezer fős fősereg jött szembe. – Nagysándor József ugyan nem volt a szabadságharc legnagyobb hadvezére, de helye ott van a forradalom legjelentősebb katonai vezetőinek sorában. Erkölcsi tartása, bátorsága, kiállása és hazaszeretete ma is követendő példa, csakúgy mint 12 társáé, illetve a Pesten kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnöké. Méltán hirdetik emléküket október 6-a gyászlobogói – jelentette ki a lövészdandár törzsfőnöke.

A megemlékezés végén a pártok, társadalmi és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Nagysándor József emléktábláját.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában