Helyi közélet

2016.08.27. 17:38

Esztár: főszerepben a lecsó és a kultúra

Esztár - Távoli tájakról, sőt, még az országhatáron túlról is érkeztek vendégek, hogy élvezzék az esztáriak vendégszeretetét.

Esztár - Távoli tájakról, sőt, még az országhatáron túlról is érkeztek vendégek, hogy élvezzék az esztáriak vendégszeretetét.

A vendégszeretet a szó szoros értelmében kellett venni, hiszen a hagyományos fesztiváloktól eltérően nem csak a közterületeken zajlott az esemény, hanem sok esztári saját portáját is megnyitotta, hogy ott parkolhassanak az autóval érkezettek, továbbá otthont adjon egy-egy fesztiváleseménynek, felállítsanak színpadot, illetve megvendégelje a hozzá betérőket kemencében sült pogácsával és kenyérlángossal. Ennek okán a fesztiválutca sok elágazásos hatalmas területté változott, ahol az emberi leleményesség határait feszegető szórakozási formákat találhatott minden vendég. A programokban közös volt az ötletesség, a szórakoztatás, a barátságos hangulat, valamint a mindent átható vidámság és szeretet.

Guinness-rekordra törtek

Minden eddiginél többen jöttek el a hétvégén a bihari kis faluba, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Esztári Lecsófesztiválon élvezzék az élet testnek, léleknek, szellemnek kellemes dolgait. A különleges és családias hangulatú gasztronómiai és kulturális eseményen hét helyszínen, húsz fellépő, ötven kiállító és több mint ötven főzőcsapat gondoskodott a több ezer vendég szórakoztatásáról, ínyencségéből fakadó étvágyának csillapításáról.




Az esemény kuriózuma Benke Laci bácsi mesterszakács és segédeinek ténykedése volt, akiknek jóvoltából a hét méter átmérőjű serpenyőben 1,8 tonna káposztás-kolbászos lecsót készítettek el a fesztiválon. A Guinness-rekordnak számító mennyiséget a fesztivál vendégei fogyasztottak el. A pénteken kezdődött és vasárnap hajnalban zárult eseményen színpadra lépett mások mellett a Bikini együttes, az Irigy Hónaljmirigy, a Bakator együttes, Ocho Macho és B. Tóth László is. De volt gólyalábas színházi előadás és óriásbábos felvonulás is.

HBN–KZS


Nyertesek:

A Fehérasztal Lovagrend ajándékát kapta Benke Laci bácsitól:

1. Don család (a lecsó, „nem szegényesen”)

2. Nagyik csapata (tarhonyás lecsó)

3. Paptamási Fiúk (kolbászos lecsó)

Különdíjasok:

  • Kisnyégerfalvi Csipet Csapat (padlizsános lecsó)
  • Dragánfalviak (rizses lecsó)
  • Berettyó-völgye Vadásztársaság (hagyományos lecsó)
  • Aranybogrács díj: Jocófiam Lecsófalodája csapat (füstölt lecsó báránybordával)

    Ezüstbogrács díj: Ceipes Hungary csapat (mexikói lecsó)

    Vasbogrács díj: Bocskai Dalkör csapat (kolbászos lecsó)

    Esztár lecsókirálya díszserleg: Szécsi Tamás, Esztár polgármestere


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában