Helyi közélet

2016.01.24. 11:19

Szmogriadó Debrecenben!

Debrecen – A pénteki nap után szombaton is túllépte a riasztási küszöbértéket a levegőben szálló por mennyisége, így szmogriadót rendeltek el a cívisvárosban – derült ki az önkormányzat vasárnap reggel kiadott közleményéből.

Debrecen – A pénteki nap után szombaton is túllépte a riasztási küszöbértéket a levegőben szálló por mennyisége, így szmogriadót rendeltek el a cívisvárosban – derült ki az önkormányzat vasárnap reggel kiadott közleményéből.

Ennek értelmében azt tanácsolják: délután 16 órától délelőtt 11 óráig kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és javasolják, hogy a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. Mindemellett tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Az önkormányzat kéri továbbá, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízelüzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, a szilárd tüzelés helyett lehetőleg a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le gépjárművük motorját.

HBN


Az önkormányzat közleménye

Debrecen Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016.01.22.-én és 2016.01.23-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:

2016.01.22-én: Kalotaszeg tér (113,5 μg/m3) – Klinika (114,0 μg/m3)– Hajnal utca (121,1 μg/m3),

2016.01.23-án: Kalotaszeg tér (101,1 μg/m3) – Klinika (138,5 μg/m3)– Hajnal utca (120,5 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére kismértékű javulás várható, jelentős változás csak hétfőre valószínű.

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt nagyon magas, de a PM10 szennyezettség még a déli órákban is számottevő volt. Ezért délután 16.00 órától délelőtt 11.00 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és javasoljuk, hogy a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A riasztás a következő korlátozásokat tartalmazza:

  • Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése!
  • A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan,
  • Fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.
  • Azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le gépjárműveik motorját.
  • Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

    A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítják, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

    Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

    Debrecen, 2016. január 24.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában