Helyi közélet

2015.05.04. 18:10

Sétálóövezet: irány dél felé

Debrecen - Szűkül a gépkocsik útja, szelesedik a járda, több hely lesz a teraszoknak, díszburkolatot kap a felület.

Debrecen - Szűkül a gépkocsik útja, szelesedik a járda, több hely lesz a teraszoknak, díszburkolatot kap a felület.

Jelentős változásokon megy át a Piac utca Gambrinus köz körüli része ebben az évben – derül ki Kováts Ákos, a Cívisház Zrt. vezérigazgatójának a Napló kérdéseire adott válaszaiból. A munkálatok hamarosan kezdődhetnek és ez év harmadik negyedévének végére befejeződhetnek. A befejezés átcsúszhat esetleg a jövő év első felére, ha nem várt pénzügyi akadály jelentkezik.

Maradnak a parkolóhelyek

A tervek szerint a Piac utca Kossuth utcától a Szent Anna utcáig terjedő szakaszán – hasonlóan a túloldalhoz – a gépkocsiforgalom számára szolgáló terület egy sávval leszűkül, cserébe jelentősen szélesebb lesz a járda, mint ahogy a hozzá kapcsolódó zöldterület nagysága is növekszik. A kiskörút átadása után Debrecen észak-déli irányú gépjármű forgalma az Erzsébet utcától a Hatvan utcáig várhatóan az Antall József utcára terelődik majd. Emiatt csökken a forgalom a Piac utcán, ami lehetőséget nyújt a sétálóövezet dél felé történő kiterjesztésére. Ez a járdák jelentős szélesítésével és a forgalom bizonyos mértékű meghagyásával történhet.



A sávszűkítésnek nem titkolt célja – fogalmazott Kováts Ákos – a Piac utcán átmenő forgalom csillapítása. A jelenleg meglévő parkolóhelyek megmaradnak. A járdák kiszélesítése a vendéglátóhelyek számára lehetővé teszi, hogy nagyobb teraszfelületekkel javítsák a városközpont hangulatát.

Más a járda, más a terasz

– A burkolat terveink szerint hasonló lesz, mint a Kistemplom előtti szakaszon úgy, hogy színében és anyagában elkülönítjük a járda és a teraszok felületeit. A járda mellett a túloldalihoz hasonlóan, növénnyel borított szigetek kapnak helyet – mondta a vezérigazgató, majd azzal folytatta, hogy a buszmegálló a hajdani Centrum Áruház épülete elől várhatóan átkerül a Közigazgatási Hivatal épülete elé, ezért a vendéglátóteraszok jobban kapcsolódhatnak majd a mögöttük lévő üzletekhez, és a buszmegálló is utasbarátabban tudja kiszolgálni a hivatal ügyfélforgalmát. Ezzel együtt a busz- és villamosmegállók közötti gyalogos távolság némileg csökken.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában