Helyi közélet

2015.04.09. 16:17

Az alapcsőletételig már eljutottak

Biharnagybajom - Egy hónappal ezelőtt elhárult az akadály a szennyvíz-beruházás megvalósítása elől.

Biharnagybajom - Egy hónappal ezelőtt elhárult az akadály a szennyvíz-beruházás megvalósítása elől.Mérföldkőhöz érkezett a település Sárrétudvarival közös szennyvíz-beruházása csütörtökön hivatalosan megkezdődött a kivitelezés, a biharnagybajomi polgármesteri hivatallal szemben megtörtént az ünnepélyes alapcsőletétel. A dolog szépséghibája, hogy az alaposan elhúzódott beruházás többször módosított végső határideje szeptember vége.

Március 4-én szerződést kötöttek

Mint arról korábban már beszámoltunk, idén június végén kellett volna befejeződnie a két településen az uniós támogatással megvalósuló szennyvízberuházásnak, ám a kivitelezői pályázatot a közbeszerzési hatóság elnöke hivatalból megtámadta, majd a pályázók kértek többször jogorvoslatot az éppen aktuális eredmény miatt. Legutóbb február közepén a négy indulóból állva maradt kettő közül a Ke-Víz 21 Zrt. vezette konzorcium jelezte, hogy bíróságon támadja meg a döntést, melynek értelmében a Keviép Kft. lett a nyertes. Végül ettől függetlenül március 4-én háromnegyed éves huzavona után mégis sor kerülhetett a kivitelezői szerződés aláírására – tudtuk meg a gesztortelepülés, Biharnagybajom polgármesterétől, Szitó Sándortól, aki csütörtökön Sárrétudvari polgármesterével, Kiss Tiborral közösen helyezte a földbe az első csatorna darabot.



Most már csak az a kérdés, elegendő lesz-e a szűk hét hónap a befejezéshez, illetve annak eléréséhez, hogy a beruházás befejezése áttolható legyen az újabb uniós ciklusra. A választ ma még senki nem tudja, bár a közbeszerzési eljárást bonyolító Matrix Audit Kft. ügyvezetője, dr. Kerekes Ferenc korábban úgy vélte, a projekt mindenképpen meg fog valósulni, amire a derogációs eljárás a biztosíték, vagyis a jelenlegi uniós ciklusra átvihető lesz a fennmaradó rész.

Előkészítetlenül

A Keviép Kft. ügyvezetője, Miklóssy Ferenc szerint a kormányrendeletben meghatározott 70 százalékos készültség eléréséhez rendelkeznek elegendő kapacitással, de amennyiben nem ütemezhető át a munka, akkor is befejezhetik szeptember 30-ra. Ehhez természetesen hétvégéken is dolgozni fognak, és annyi embert mozgósítanak, amennyi csak kell. A komolyabb gondot a szennyvíztelep felépítése okozhatja, azt is újra kell terveztetniük, és az engedélyek beszerzése időbe telik, még ha kiemeltként is kezelik a beruházást, ami gyorsabb ügyintézést ír elő a hatóságoknak és közműcégeknek. Az eddigi jogi csűrés-csavarás miatt rendkívül előkészítetlen a projekt, de mégis bizakodó az ügyvezető.



Natura 2000-es területen

S, hogy a nehézségek még fokozhatók, Szitó Sándor hozzáteszi, ráadásul Natura 2000-es területen épülhet fel a telep, ami nem könnyíti meg az engedélyezéseket, pedig éppen a szennyvíztisztító kivitelezését nem lehet átvinni erre ciklusra. A csatornázás jól szakaszolható, így a tízből, ha hét öblözet elkészül, akkor valószínűleg a fennmaradó hármat már ennek a ciklusnak a költségére lehet befejezni - reménykedik a polgármester, mert egyelőre mást nem tehet. Mindenesetre az azért biztató, hogy csütörtökön Biharnagybajomban hivatalosan elkezdődik a beruházás és néhány héten belül Sárrétudvariban is megindul a tényleges munka, mint arról Kiss Tibor polgármester a helyi lapban beszámolt.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában