A közbeszerzés útvesztői miatt késik a csatornázás

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Biharnagybajom, Sárrétudvari – Két település szenny­víz-csatornázási beruházása akadt fenn a közbeszerzési törvény jogi útvesztőin.

Az eredeti határidőhöz képest csaknem egy évet csúszhat a két település közös szennyvízberuházásának a kivitelezése. Sajnos nem egyedi az eset, hiszen az eddigi közbeszerzési eljárás nagyon sok jogi lehetőséget teremtett az elégedetlen pályázóknak, amivel az uniós beruházások megvalósítása jóval az eredeti határidőn túlra tolható. S, ahogy ez a történet is igazolja, a vesztésre állók élnek is a lehetőségekkel.

Utcai vagy gerinc?

A tavaly márciusban megjelent nyílt közbeszerzési kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottság versenykorlátozónak találta, így újabbat kellett kiírni, ami nyáron meg is történt. Az augusztus 15-ei határidőig négyen nyújtottak be pályázatot. Mivel a 36 hónapos jótállási időt és a helyi álláskeresők 100 napos foglalkoztatását minden pályázó vállalta, közöttük elsősorban az ajánlati ár döntött – volna. Ám hiába volt a Keviépé a legkedvezőbb, a bonyolító mégsem hirdette ki győztesnek, mert szerinte nem mindenben tudtak megfelelő referenciát bemutatni. A Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya – mint minőség-ellenőrző szerv – ugyancsak ezen az állásponton volt, melyről tanúsítványában értesítette az ajánlatkérő társulást. Erről Miklóssy Ferenc így vélekedik:

– Ahhoz, hogy a szükséges 35 ezer méternyi gerincvezeték-építésről referenciát tudjunk adni, a Nyírmeggyes és Nyírcsaholy közös beruházásában lefektetetthez az erdélyi Szilágysomlyón és Bánffyhunyadon elvégzett ilyen munkánk leigazolását csatoltuk hozzá. Azonban a román fordítás nem sikerült egyértelműre, és a gerincvezeték-építésnek tekinthető „utcai gravitációs szennyvízcsatornázás” kifejezést a bonyolító Matrix Audit Kft. szakvéleménye alapján az ajánlatkérő önkormányzati társulás nem fogadta el, ezért hiánypótlást kért tőlünk erre vonatkozóan. Csakhogy mi sem akartuk magunkat kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy újabb fordítást kérünk, inkább egy független szakértői véleményt csatoltunk be, amely szerint a kiviteli tervdokumentációk egyértelműen bizonyítják, hogy a vitatott munkálatok gerincvezetékkel történtek.

Az ajánlatkérő ezt sem fogadta el, amit szeptember 25-én közölt velünk, majd október 31-én kihirdette az eredményt, mely szerint bennünket és a Hídépítőket kizártak, és a tőlünk 128 millió forinttal többet kérő Ke-Víz 21 konzorciumát hirdette ki győztesnek. Ez ellen adtunk be november 10-én jogorvoslati kérelmet, melynek a Közbeszerzési Döntőbizottság december 11-én helyt adott, mert szerintük is elegendő lett volna a referencia tartalmát beazonosítani, nem pedig a szavakba kapaszkodni, így jogtalanul zártak ki bennünket.

Ellentétes vélemények

Természetesen dr. Kerekes Ferenc másképpen vélekedik az egészről. Egy olyan korábbi határozatra hivatkozik, melyet szintén egy szennyvízberuházásnál és ugyancsak a Keviép kapcsán hozott meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Annál a pályázatnál éppen azért bírságolták meg a bonyolítót, mert elfogadta a nem egyértelmű fordítást.

– Én az eredményhirdetésnél tartottam magam ahhoz a határozathoz – amellyel jogilag egyet is értettem –, nem gondoltam, hogy egy másik eljáró tanács éppen ellenkezőleg dönt hasonló ügyben. Emiatt nem tehettem mást, kizártam a Keviépet, bár tudtam, ebből jól már nem jöhetek ki, mert biztosan meg fogja támadni a határozatot, és a vesztes fél viszont, ami be is következett.

Közben pedig egyre közeledett a végső határidő, amit időközben 2016. március 30-ra módosítottak. Igaz, ebben benne van a szennyvíztisztító hat hónapos próbaüzeme is. Azaz, ha novemberben elkezdődött volna a beruházás, akkor is már csak 10 hónap lett volna hátra a befejezéséig. De hol volt még az első kapavágástól az éppen aktuális „győztes”, a Ke-Víz 21 Zrt. konzorciuma? Azóta eltelt újabb három hónap, és immár a Keviép áll éppen „nyerésre”, miután jogorvoslati kérelmüket a Közbeszerzési Döntőbizottság elfogadta, a bonyolítót pedig összesen 1,2 millió forintra megbírságolta. Ez ellen fellebbezést, újabb jogorvoslati kérelmet nem lehetett benyújtani, így ajánlatkérőnek a Keviépet kellett győztesnek kihirdetni januárban. Ám ettől kezdve újra meg lehetett támadni a döntést, amit kilátásba is helyezett a most vesztésre álló fél, és erről értesítették a bonyolítót, valamint a Keviépet, de hogy ezt valóban meg is teszik, az csak néhány napon belül derül ki.

Mi „vihető át?”

Amennyiben élnek a jogorvoslattal, akkor ez újabb hónapokkal tolhatja el a szerződéskötés időpontját, ellenkező esetben akár egy héten belül kiderül, hogy véglegesíthető-e a Keviép mint kivitelező. Az újabb időveszteség hogyan befolyásolja a beruházás megvalósítását? Erről is eltérően vélekednek a felek. Dr. Kerekes Ferenc szerint a legjobb esetben sem lehet szeptember végéig befejezni a beruházást, de az mindenképpen meg fog valósulni, amire a derogációs eljárás a biztosíték. Vagyis a 2013-ig tartó uniós ciklusra eső részéből, amennyit lehet, meg kell valósítani, a többit pedig a mostani ciklusra át lehet vinni. Mivel a beruházás jól szakaszolható, így ennek nem lehet akadálya.

Miklóssy Ferenc azonban a Magyar Közlönyben idén megjelent kormányhatározat-módosításra hivatkozva állítja, ennyire nem egyszerű a helyzet. Az ugyanis az ilyen beruházásokkal kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter gondoskodjon a legalább 70 százalékos készültségű projektek kiegészítéséről, például eszközbeszerzéséről.

Márpedig ebben az esetben kicsi az esély ennek a készültségi szintnek az elérése, hiszen újra kell készíteni a csatornázás és a szennyvíztisztító kiviteli terveit is. Legfeljebb áprilisban kezdhető a munka, amit az esetleges csapadékos időjárás tovább nehezíthet, pedig most sem kedvező a helyzet a belvíz miatt a Sárréten.

Egyelőre így áll a két település számára nagyon fontos beruházás ügye, amely a jelek szerint ma már inkább presztízsharc a pályázóknak, s közben a sárrétudvari és biharnagybajomi álláskeresők tovább várnak munkalehetőségre, a lakosság pedig szoríthat, hogy valóban megvalósuljon az egyre csak húzódó projekt…

– Égerházi Péter –