Helyi közélet

2015.03.06. 17:47

Száz esztendeje a finn nyelvért

Debrecen - Több tudományterületen is együttműködik a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem.

Debrecen - Több tudományterületen is együttműködik a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem.

A cívisvárosban száz esztendeje töretlen a finn nyelv– és kultúra iránti érdeklődés, mely nem csak a nyelvrokonságnak, de a jeles professzoroknak is köszönhető. Finnországban aki a magyar, illetve hazánkban, aki finn nyelvet és kultúrát kívánja elsajátítani, az nem csak a kommunikáció miatt teszi ezt, hiszen arra a célra közvetítői nyelvek is rendelkezésre állnak. Itt egy mélyebb kapcsolatról van szó – mondta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a finn- és finnugoroktatás centenáriuma alkalmából pénteken megrendezett ünnepségén. Mint az a beszédéből kiderül, a Debreceni Egyetem és a Jyäskyläi Egyetem jóval szélesebb területen érintkeznek, mint a nyelvoktatás, hiszen szoros az együttműködés más tudományokkal is, így például a zeneművészet és agrárium területével.

Pasi Tuominen, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete hangsúlyozta, a cívisvárosban a finn oktatás szilárd alapja nem csak az egyetemre épül, hanem a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumra is, ahol egészen az érettségi vizsgáig fenntartják az érdeklődést a finn tanulása iránt. – Jó magam gyakran meglepődöm azon, hogy Magyarországon mennyire sokan érdeklődnek a nyelvünk iránt. A feladatunk, hogy a jövőben is megőrizzük a számunkra legfontosabb közvetlen kommunikáció képességét, hiszen ez ad lehetőséget nem csak a kulturális együttműködés növelésére, hanem a civil szervezetek közötti kapcsolatok fejlesztésére, az európai értékek képviselésére, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítésére is – fűzte hozzá a nagykövet. Az ünnepséget megelőzően a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem vezetői együttműködési megállapodást írtak alá az intézményeket érintő doktori képzésék összehangolásával kapcsolatban.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában