Helyi közélet

2014.12.14. 15:57

Olvasói levél: Vétkesek közt...

Jó ideje elhűlve és tehetetlenül figyeljük, hogy erodálódnak az igazi emberi értékek, hogy kerekedik felül az erőszakos gátlástalanság, önbíráskodás, hogy válik a pénz az emberi értékek mérőjévé, hogy nyomulnak az ordas eszmék, szakadnak át erkölcsi gátak, törnek felszínre a korábban visszafojtott aljas indulatok és ösztönök.

Jó ideje elhűlve és tehetetlenül figyeljük, hogy erodálódnak az igazi emberi értékek, hogy kerekedik felül az erőszakos gátlástalanság, önbíráskodás, hogy válik a pénz az emberi értékek mérőjévé, hogy nyomulnak az ordas eszmék, szakadnak át erkölcsi gátak, törnek felszínre a korábban visszafojtott aljas indulatok és ösztönök.És lassan elfásulunk, tudomásul vesszük, bedugjuk a fejünket a homokba és legfeljebb a rendőrségre mutogatunk. Pedig a felelősség mindnyájunké, hogy ne dugjuk be a fülünket, ne fordítsuk félre a fejünket, amikor a szomszéd veri a feleségét, kínozza, éhezteti, megerőszakolja a gyermekét. Az okok elemzését nem tekintem feladatomnak, de azt igen, hogy közösen megpróbáljunk változtatni, hogy elindítsunk egy olyan mozgalmat, melynek célja a trónfosztott valódi emberi értékek rehabilitálása. A tisztesség, a tisztelet, az önzetlenség, a barátság, a tolerancia, a szeretet a hívószavai ennek az önszerveződő civil mozgalomnak, mely felismeri és elismeri azokat, akik hordozzák ezeket az értékeket, akik egy olyan staféta tagjai, akik a szülőktől, nevelőktől kapott értékekhez hozzáadják a magukét és úgy adják azt tovább. A cím lehetne „Az Emberi Hozzáadott Értékek Professzora”, melyhez az apropót a professzori cím adományozásának megváltozott szabályai adták. Nem csak tudományos munkával, hanem egyéb, társadalmilag hasznos tevékenységgel is elnyerhető. Mi lehetne hasznosabb a társadalomnak, mint a devalválódott igaz emberi értékek zászlóvivőinek megnevezése és kitüntetése? Ami persze nem hivatalos, nem állami, hanem emberi. Az lenne jó, ha kis közösségek spontán alakítanának „Hozzáadott Érték Köröket”, és ezt nyilvánosságra hoznák a lehető legtöbb fórumon.

Az én jelöltem dr. Jékel Pál Jenő, a Kossuth Lajos Tudományegyetem munkatársa, osztályvezetője, a debreceni számítástechnika megalapítója, kiváló emberi tulajdonságok hordozója, melyeket mint tanár és szülő továbbadott az utódoknak.

- Hadházy László, Székesfehérvár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában