Helyi közélet

2014.11.27. 15:38

Robogó után porzik a puszta

Debrecen - Elszakadva a pásztorromantikától, őszintén mesél a hortobágyi csikósok életéről.

Debrecen - Elszakadva a pásztorromantikától, őszintén mesél a hortobágyi csikósok életéről.

Újabb sikert könyvelhetett el a múlt hónapban a debreceni dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket készítő Cséke Zsolt. A VII. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle fődíját érdemelte ki az általa vezetett „Kamera a hátizsákban” produkció filmje, a „Csikósok robogón és lóháton”, melynek ő volt a rendezője és az egyik operatőre.

A dokumentumfilm azt járja körül, miként hat a csikósok életére a 21. század illetve van-e esélye annak, hogy a fiatalok megőrizzék őseik hagyományos életformáját? Mennyire becsülik egyáltalán a régi tradíciókat, s mit szólnak mindehhez az idős csikósok? –- e kérdések mentén keresi a válaszokat az alkotás készítője a Hortobágyon, melyet akár második otthonának is tekinthet, hiszen majdnem úgy ismeri az ott élő embereket, állatokat, mint a tenyerét.

Ennek oka pedig a korábban forgatással ott töltött hosszú hónapokban, esztendőkben keresendő.

Kulisszatitkok

Cséke Zsoltot arra kértük, meséljen a filmről, a forgatás közben tapasztaltakról, arról, miben más a fiatal csikósok élete. – Számukra a pásztorélet már nem olyan életforma, mint az elődeiknek, hanem egyre inkább napi nyolc órában végzendő feladat. Amit ugyan szeretnek és szívvel-lélekkel végeznek, de ha véget ér, akkor a civil ruhával együtt a XXI. század életformáját és szokásait is „felöltik”. Kézbe kerül az okostelefon, facebookoznak, e-maileznek, ha pedig át kell menniük – mondjuk - a szomszédos tanyára, akkor inkább a robogó nyergébe pattannak, s épp egy ilyen kép ihlette meg a film kezdő képsorait. A pásztorviseletű csikósok kismotorjaikon robognak, miközben hatalmas porfelleget húznak maguk után és akinek erről a „Szelíd motorosok” című kultfilm jut eszébe, az nem jár messze a valóságtól.

Cséke Zsolt ugyanis pont ennek a klasszikusnak a mintájára komponálta meg a film nyitójelenetét. Az alkotás ettől eltekintve alig tartalmaz játékfilmre emlékeztető elemeket, hiszen célja e megváltozott világ őszinte bemutatása, elszakadva a pásztorromantikától, mely már csak nyomaiban jellemzi a Hortobágyon élő fiatal csikósok életét. – Mivel jól ismerem az ottani életet, ezért nagyjából tisztában voltam vele, mire számíthatok – mondta a rendező, hozzátéve, azért számára is tartogatott meglepetéseket a forgatás.

– A lovas trükkök betanítása embert- (és állatot) próbáló munka, amit eddig nem volt szerencsém „belülről” megismerni. De érdekes volt az is, hogy a lovaknál ugyanúgy előfordul a „kiégés”, vagyis belefásulnak egy-egy feladatba, ami utána azt már nem hajlandóak többé végrehajtani – avatott be egy-két kulisszatitokba Cséke Zsolt. A „Csikósok robogón és lóháton” című filmet a Duna TV december 27-én 12:30-tól tűzi műsorára, melyet másnap kora reggel a Duna World is megismétel.

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában