Helyi közélet

2014.07.06. 11:12

Tollhegyező: Fontossági sorrend

Manapság, ha mondjuk bírósági, rendőrségi, vagy egyéb fontos tárgyalásra idéznek valakit, általában tértivevényes levélben teszik azt.

Manapság, ha mondjuk bírósági, rendőrségi, vagy egyéb fontos tárgyalásra idéznek valakit, általában tértivevényes levélben teszik azt. Azaz: a címzettnek aláírásával kell hitelesítenie, illetve bizonyítania, hogy megkapta a küldeményt, és amennyiben ennek ellenére sem jelenik meg a tárgyaláson, akkor – az ügy fontosságára tekintettel – akár elő is vezethetik, vagy komoly pénzbüntetésre számíthat.

De nem csak a hivatalok, a magánszemélyek is igénybe veszik ezt a fajta postázási módot, ha azt szeretnék, hogy biztosan célba érjen a levelük, vagy egyéb küldeményük. Aztán ha véletlenül valahol mégis elkallódna egy fontos irat, könyv, vagy ajándék, akkor – miután tudja bizonyítani, hogy márpedig ő azt postázta, akár kártérítésre is tarthat igényt a feladó, vagy a címzett.

Éppen ezért is tartom enyhén szólva furcsának – erősebb megfogalmazással: felelőtlenségnek – azt a bevett gyakorlatot, hogy egyes pénzintézmények – vagy talán mindegyik – úgy postázza ki ügyfelei számára az éppen esedékes bankkártyát, hogy annak esetleges elkallódása esetén semmilyen felelősség nem terheli őket. Azaz egy ilyen fontos – legalábbis az ügyfél számára mindenképpen – okmányt egyszerű, sima levélként dob be a kézbesítő az illető postaládájába. És mi van abban az esetben, ha mégsem jut el a címzetthez a bankkártya? Ki vállalja a felelősséget? Jó, jó, mondhatják, hogy na és, PIN-kód nélkül úgysem tudja felhasználni, aki esetleg megtalál egy ilyen kallódó küldeményt. És ha mégis? Mert ugye a mai fejlett technikával dolgozó bűnözők előtt lassan már nincs lehetetlen. A bank ilyenkor széttárja a kezét, hogy bocs, majd küldünk egy másikat? Esetleg kétszeres díj megfizetése ellenében?

Nem tudom, de véleményem szerint ez a gyakorlat nem megnyugtató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában