Helyi közélet

2014.05.19. 08:01

Inkább tűzre a papírral?

Hajdú-Bihar - Jövőre már nem szervezhetnek papírgyűjtést az oktatási intézmények.

Hajdú-Bihar - Jövőre már nem szervezhetnek papírgyűjtést az oktatási intézmények.

A diákok, a szülők, illetve a felvásárlók mindenképpen, áttételesen pedig a társadalom és a környezet is vesztese lehet a jövő január elsejétől érvényes hulladékgazdálkodási törvénynek. Ennek értelmében ugyanis az iskolák nem vehetnek át máshol képződött hulladékot, és papírgyűjtést sem szervezhetnek.

Pedig a hulladékgyűjtési akciók nem csak a diákok szemléletformálásában játszottak fontos szerepet. Olyan bevételi forrás volt, amelynek felhasználása kizárólag az iskola autonóm döntésén múlott. A lapunknak nyilatkozó intézményvezetők azt mondták, a gyűjtésből származó évente néhány tíz- vagy százezer forintos bevételt tanulmányi kirándulásokra, az osztályok kiadásaira fordították. Vagyis a törvény egyik következménye, hogy jövőre több „osztálypénzt” kell szedni.

A rendelkezéssel az iskolai hulladékgyűjtésre ráépült magánvállalkozások alól is kihúzzák a talajt. Egy tulajdonos szerint egyelőre nem lehet megbecsülni a károkat. Kérdéses, hogy hosszú távon a társadalom és a környezet haszonélvezője lesz-e a törvénynek. Az AKSD-nál például attól tartanak, hogy az eddig iskolákba, óvodákba bevitt papírmennyiség egyszerűen elvész.

HBN-SZZSL


Hajdú-Bihar - Vannak feltételek, amelyek mellett lehet az iskolába papírt vinni.


Hajdú-Bihar - Az iskolákkal való együttműködés folytatásában bízik az AKSD.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában