Helyi közélet

2014.01.09. 13:41

MSZP: Tolnainé Balmazújvárosnak is készíthetett használhatatlan dokumentumokat

Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - A balmazújvárosi önkormányzatnál folyó rendőrségi eljárás kiterjesztését kezdeményezi a zöldhatóság volt vezetőjére, Tolnai Jánosné Szatmári Katalinra az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetsége - jelentette be a szövetség elnöke csütörtökön Debrecenben.

Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - A balmazújvárosi önkormányzatnál folyó rendőrségi eljárás kiterjesztését kezdeményezi a zöldhatóság volt vezetőjére, Tolnai Jánosné Szatmári Katalinra az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetsége - jelentette be a szövetség elnöke csütörtökön Debrecenben.

Kathiné Juhász Ildikó a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP információi szerint Tolnai Jánosné Szatmári Katalin cége, a Kertes 1997 Kft. annak a balmazújvárosi önkormányzatnak is készített tanulmányokat, amely ellen most a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat hivatali visszaélés gyanúja miatt. A szocialisták szerint a zöldhatóság korábbi vezetője a diplomája és doktori címe miatt kirobbant botrány, illetve a 13,7 millió forintos hűtlen kezelés vádja miatt kényszerült lemondásra.

"Többek között Tolnainé cége készítette Balmazújváros Integrált Városfejlesztési Stratégiáját is. A tanulmányt szakértőink jelenleg is vizsgálják, és minden jel arra mutat, hogy a több mint kétszáz oldalas anyag az internetről összeollózott tákolmány" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Kilátásba helyezte, hogy kiegészítő feljelentést tesznek a folyamatban lévő eljáráshoz.

Az MSZP egyidejűleg felszólítja Tiba Istvánt, Balmazújváros fideszes polgármesterét, adjon választ arra, hogy az önkormányzatnál folyó vizsgálatban szerepel-e a Tolnainé cégével kötött szerződés, továbbá, hogy az integrált városfejlesztési stratégián kívül készült-e, és ha igen milyen tanulmány, pályázat és mennyiért. A vizsgálattól függetlenül is követelik, hogy Tiba István hozza nyilvánosságra az önkormányzat valamennyi olyan szerződését, amelyet Tolnainé cégével kötöttek - ismertette.

"Látva a püspökladányi önkormányzatnál történteket ugyanis joggal vetődik fel immár a kétely mindenkiben, hogy a balmazújvárosi önkormányzatot is megkárosíthatta Tolnainé és az a politikai maffia, mely egyáltalán a működését lehetővé tette" - mondta Kathiné Juhász Ildikó.

A püspökladányi üggyel kapcsolatban a szocialista politikus felidézte a Népszabadság információit, amelyek szerint a Tolnainé által képviselt kft. 2008-ban és 2009-ben nyolc megbízási szerződést kötött a püspökladányi önkormányzattal különböző helyhatósági projektekhez kapcsolódóan megvalósíthatósági tanulmányok, előzetes felmérések és hasonló feladatok ellátására. Ezek közül csak egy készült el, amely a szakértők szerint hasznavehetetlen, a többi pedig meg sem született. Tolnainé cége ennek ellenére kiállította a számlát, amelyet az önkormányzat befogadott, majd ki is fizetett. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás 13 millió 707 ezer forint vagyoni hátrányt tárt fel, amelyből csak egymillió forint térült meg.

Az ügy súlyosságát jellemzi, hogy az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért Tolnainéra - ismertette Kathiné Juhász Ildikó. Hozzátette: úgy tűnik, Tolnainé végül elnyeri méltó büntetését, de a szocialisták követelik, hogy a vizsgálat terjedjen ki a fideszes vezetésű önkormányzat szerepére is. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy politikai segítség nélkül Tolnainé cége hozzájuthatott volna ennyi pénzhez úgy, hogy semmilyen munkát nem végzett érte - mondta az MSZP hajdú-bihari elnöke.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában