Helyi közélet

2014.01.20. 07:37

2050 körül leáldozhat az atomnak

Debrecen - Hosszú távon valószínűleg a fúziós reaktorok lesznek a leggazdaságosabbak.

Debrecen - Hosszú távon valószínűleg a fúziós reaktorok lesznek a leggazdaságosabbak.Jelenleg a maghasadás a legkoncentráltabb energiaforrás, ezt csak az egyelőre kutatási fázisban levő fúziós energiatermelés múlhatja felül. Ezért az atomerőművek az elkövetkező néhány évtized, míg a fúziós erőművek a távoli jövő technológiájának tekinthetők – válaszolta a Naplónak dr. Fenyvesi András. Az MTA Atommagkutató Intézetének szakértőjétől azt kérdeztük, vannak-e a láthatáron az atomerőművek kiváltására alkalmas technológiák.

– Ma már ismertek módszerek, amelyek szintén a maghasadás elvét hasznosítják, de egységnyi elektromos teljesítmény előállítása kevesebb nukleáris hulladék termelődésével jár. Megvalósíthatónak tűnik a ma még nem hasznosítható radioaktív anyagok energetikai célú felhasználása is, melynek „hulladéka” a mainál jóval kisebb tárolási és őrzési problémát jelent majd. Kutatási célú berendezésekben akár 6-7 másodpercig is meg tudunk valósítani olyan energiatermelő folyamatokat, amelyek a Nap és a csillagok belsejében zajlanak. Úgy tűnik, hogy 2050 táján valóban megépülhet az első olyan fúziós reaktor, amely beilleszthető az energetikai hálózatba, és üzleti szempontból sem lesz veszteséges. A fúziós energiatermeléshez szükséges nyersanyagok szinte korlátlan mennyiségben jelen vannak az óceánokban, és a keletkező radioaktív izotópokkal kapcsolatos problémák megoldása egyszerűbb, mint a hasadási reaktoroknál – mondta.

A cikk teljes terjedelmében a Napló hivatalos weboldalán, a naplo.hu-n olvasható!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában