Helyi közélet

2013.09.19. 09:14

Hogy a mustgáz ne mérgezhessen

Debrecen - A magyarországi borvidékek többségén jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak.

Debrecen - A magyarországi borvidékek többségén jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak.

Minden évben több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz mérgezés okozta balesetekhez. Pedig azok nagy része kellő odafigyeléssel és körültekintéssel megelőzhető lenne. A must erjedésekor olyan gáz is felszabadul, amely színtelen, szagtalan és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül, alattomosan fejti ki a hatását. Ezért kell felhívni a figyelmet a kellő gondosságra!

Elhagy az erőnk

A szén-dioxid a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Azért veszélyes, mert hiába szellőztetünk, nem fog kimenni felfelé! Javasolt ilyenkor a pincék megfelelő szellőztetése (például ventillátorokkal), gázérzékelő riasztóberendezés elhelyezése és a hordók nagy térben való elhelyezése. A szén-dioxid belélegzése, illetve az oxigénhiányos állapot jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar, ami azért veszélyes, mert ha még fizikailag képesek is lennénk elhagyni a pincét, mégsem tudjuk megtenni azt a kábult állapot miatt.

A régi bevált „gyertyás”módszerrel is vigyázni kell! Ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt egy botra erősített, égő gyertyát helyezünk el, majd azt derékmagasság alatt tartjuk. Ezzel ugyanis az a baj, hogy amikor a gyertya elalszik akkor már többnyire az illető annyi szén-dioxidot belélegzett, amitől elveszítheti az eszméletét. Senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő maga is mozgásképtelenné válhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában