Helyi közélet

2012.09.15. 18:28

A nemzeti státus - rang és felelősség

Győr, Pécs, Miskolc, Szeged mellett a debreceni színház is „nemzeti színház” lett a 2012/2013-as évadtól.

Győr, Pécs, Miskolc, Szeged mellett a debreceni színház is „nemzeti színház” lett a 2012/2013-as évadtól.

- Ez rang, ami felelősséggel és kötelezettségekkel is jár. Ezeket örömmel vállaljuk – nyilatkozta Vidnyánszky Attila. A Csokonai Színház igazgatója elmondta: az új évad tervét már ennek jegyében állította össze a színház.

Így hat év után újra lesz táncbérlet, amelyben a Táncművészeti Főiskola, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Bozsik Yvette Társulata eladásai láthatók. Az új státus jegyében a határon túli színházi kapcsolatok erősítése is kiemelt feladat. Az idén a nagyváradi teátrum A nagy Romulus című produkciója kerül bérletbe.

A Csokonai Színház már évekkel ezelőtt önként vállalt olyan teljesítményeket, amelyek más intézmények számára új feladatként jelentkeznek. Ilyen az operajátszás: Debrecenben az idén is két operapremier várja a közönséget. Új gyerek- és ifjúsági előadásokkal is várják a jövő színházlátogatóit.

A Csokonai évek óta élen jár az ősbemutatók tekintetében. A 2012/2013-as évadban Földes László Hobo, Galambos Péter, Olt Tamás, Tóth-Máthé Miklós darabjai mellett Vidnyánszky Attila irodalmi alapanyagot használó színpadi szövegéből készül Az Isten ostora, a világhírű Momóból pedig a Csokonai Színház számára készült a regényadaptáció.

A nemzeti státus követelményi között az előadásszám is szerepel. Ezzel kapcsolatban Vidnyánszky Attila elmondta: az új évadban több mint 300 előadásra várják a közönséget.

Fotó: Máthé András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában