Helyi közélet

2012.06.26. 13:00

Bűn lemondani uniós pénzekről

Debrecen - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedden Debrecenben tartott szakmai workshopot.

Debrecen - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedden Debrecenben tartott szakmai workshopot.A hétéves uniós fejlesztési ciklus végéhez közeledve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) számos gyorsító intézkedést hajtott végre a pályázati rendszerben, most pedig az elakadt kedvezményezettek számára nyújt gyakorlati segítséget. A hét állomásos szakmai workshop rendezvények debreceni állomásán az Észak-alföldi régió állami, önkormányzati és non-profit szféra, valamint a gazdasági szféra projektgazdái számára tartottak szemináriumokat kedden a fejlesztések előmozdítását célzó lehetőségekről.

Már csak másfél év

Az uniós fejlesztési ciklusból már csak másfél év van hátra, és több mint 5 ezer milliárd forint vár arra, hogy magyar projektre lehívják. Ezért az NFÜ vezetősége már 2011-ben jelentős változásokat javasolt a pályáztatási rendszerben, kezdeményezte a szabályozói környezet hatékonyabbá tételét, és saját tevékenységének középpontjába is a kifizetések felgyorsítását és a megakadt pályázatok kezelését tette. „Az európai uniós támogatások lehívását akadályozó leggyakoribb problémák abból fakadnak, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. A szakmai workshop rendezvények során hasonló problémákra adunk megoldási javaslatot annak érdekében, hogy minél több számla érkezzen be a rendszerbe” – hangsúlyozta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

A versenyképességért

„2006 óta eddig 27 ezer projekt valósult meg országszerte, amelyből több mint 6500 az Észak-alföldi régió versenyképességének javítását szolgálta. Ez idő alatt több mint 1036 milliárd forint uniós forrás áramlott a régióba. Az Új Széchenyi Terv keretén belül jelenleg is több konstrukcióra lehet pályázni: a turisztikai attrakciók fejlesztésére 6,75 milliárd forint áll rendelkezésre a 2012. augusztus 31-ig nyitva lévő pályázati felhívásban, míg az ipari parkok, inkubátorházak, iparterületek fejlesztése 5 milliárd forintos támogatással valósulhat meg, melyre 2012. augusztus 13-ig lehet pályázatot benyújtani” – mondta el Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke.

HBN

 

Másfél év, 2000 projekt

„A térségben az elmúlt alig másfél évben a Kormány több mint 2000 projektet támogatott, mintegy 134 milliárd forint értékben, melyből 1,6 milliárd forintot fordítottak turisztikai fejlesztésekre, 27 milliárd forintot pedig a közlekedés fejlesztésére használtak fel. Emellett a régió vállalkozásai az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 35 milliárd forint fejlesztési forrást kaphattak” – emelte ki a közgyűlés alelnöke. Az uniós források révén a térségben olyan nagyobb beruházások valósulnak meg, mint például a Debreceni Egyetemhez tartozó Debreceni Egészségközpont fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában